Slovenija
89 ogledov

Dobovšek zapustil Cerarja, ostaja pa njegov poslanec

Bojan Dobovšek Saša Despot
Bojan Dobovšek izstopil iz stranke Stranke Mira Cerarja (SMC). Šef stranke zagotavlja, da je stranka še vedno trdna, Dobovškov odhod pa obžaluje.

Eden vidnejših članov stranke premierja Mira Cerarja Bojan Dobovšek je izstopil iz stranke. Pravi, da ni mogel več uveljavljati svojih načel. "Na to kaže vse, kar se dogaja v Sloveniji, v stranki in povsod," a kljub temu ostaja poslanec SMC. Še vedno namreč verjame, da se bo v državnem zboru uveljavil sistem zavor in ravnovesij med posameznimi vejami oblasti.

Dobovšek je dolgo časa veljal za tistega, ki bo v novi ministrski ekipi prevzel notranji resor. Vendar se je kandidaturi odpovedal – ko so ga takrat povprašali zakaj, je odvrnil, da "ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno". Že takrat je opozarjal, da se je stranka odrekla nekaterim vrednotam, v katere so verjeli pred volitvami.

Bodo šli mimo spornega magisterija?

Po poročanju oddaje 24 ur, naj bi bili neuradno razlog za njegov izstop indici, da bo stranka SMC danes na izvršnem odboru opravičila lažni magisterij državnega sekretarja Jureta Lebna.

Na Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, letijo očitki o lažnem magisteriju. Leben je sicer poudaril, da napako iskreno obžaluje. Kot je pojasnil, je odločbo pristojnega ministrstva, ki mu priznava drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja, predložil vsem delodajalcem, a je "v nekaterih manj uradnih predstavitvah naziv neposredno prevajal v slovenščino kot magister oz. magister znanosti". Naknadno so ga, kot je dodal, opozorili, da bi v tujini pridobljeni naziv moral uporabljati natanko tako, kot je zapisano v odločbi: Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

"Zelo mi je žal za napako, ki se je zgodila. Nisem magister znanosti, sem Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske," je takrat zapisal Leben.

Cerar izstop obžaluje

"Naša stranka je še vedno stabilna, normalno deluje," je med obiskom kandidata SMC za ljubljanskega župana Aleša Avbrehta, dejal Cerar. O razlogih za Dobovškovo odločitev ni govoril, da saj bo te po njegovih besedah pojasnil sam.

Na navedbe, da naj bi bili neuradno povod za Dobovškov izstop indici, da naj bi izvršni odbor SMC danes državnemu sekretarju Juretu Lebnu opravičil lažni magisterij, je Cerar odgovoril, da bo izvršni odbor o teh zadevah verjetno odločali šele v torek, ker bo Cerar danes do poznega večera izven Ljubljane. Pri tem je še enkrat dejal, da bo Dobovšek razloge za izstop pojasnil sam.

"Stranka deluje normalno naprej, bo pa seveda te zadeve tudi prediskutirala in jaz ne vidim neke neposredne povezave med Lebnom in Dobovškom," je povedal Cerar. Na vprašanje, ali Leben uživa njegovo zaupanje, je Cerar odgovoril, da bo izvršni odbor SMC o tem razpravljal predvidoma v torek ter da na to nima kaj dodati.

Glede Dobovška je povedal še, da verjame, da bodo še naprej sodelovali v parlamentu.

Cerar je pri tem zatrdil, da se SMC v ničemer ne odmika od vrednot, ki jih zagovarja. "Dejstvo pa je, da se v vsaki stranki, v vsaki družbeni skupini pojavljajo problemi in težave. In te rešujemo ravno v skladu z našimi vrednotami," je pojasnil.

Komentarjev 13
  • Ivo 21:12 29.september 2014.

    Kaj ne bodo vase zagledani, saj so bili vsi policaji nekoč ;-)

  • drmr1980 19:20 29.september 2014.

    Spoštovani novinarji, ali ste že slišali za 'Severno traso'? Če bi bilo kaj raziskovalnega v vas bi ugotovili, da so gospodje iz SMC-ja z g. Dobovškom zagotovili, da ne bodo popustili energetskim lobijem v tej zadevi, kjer si vplivni posamezniki ...prikaži več želijo polniti žepe z distribucijo električne energije preko Slovenije na račun zdravja ljudi!!! Sedaj, ko lobisti in pohlepneži prevzemajo vajeti v svoje roke, je g. Dobovšek odstopil... Povprašajte g. Cerarja o tej zadevi, ali pa tudi koga odgovornega iz prejšnjih vlad, predvsem iz področja Ministrstva za okolje in prostor. Dajmo malce 'jajc' pokazati g. novinarji !!!

  • Avatar čavez
    čavez 19:18 29.september 2014.

    Slovenija je po osamosvojitvi zgrajena na temeljih laži, prevar, korupcije, kriminala in za obnovo teh temeljev bo potrebno nekaj generacij, če do tedaj slovenstvo ne bo izginilo.