Zdravje > Aktualno
217 ogledov

Dobra novica za ljubitelje čokolade

čokolada Žurnal24 main
Zmerno uživanje čokolade za petino zmanjša tveganje tveganje za srčno aritmijo.

Analiza podatkov o 55 tisoč odraslih Dancev je pokazala, da uživanje od petdeset do 170 gramov čokolade na teden, za dvajset odstotkov zmanjša tveganje za atrijsko fibrilacijo, ki je najpogostejša stalna srčna aritmija pri odraslih.

Bolniki z atrijsko fibrilacijo imajo petkrat višje tveganje za možgansko kap in dvakratno tveganje za srčni napad.

PREBERITE ŠE:  Kako prepoznati in kako ukrepati ob možganski kapi.

Atrijska fibrilacija in čokolada

 

Seveda je zdrava prehrana, kot sta sadje in zelenjava, eden od ključnih dejavnikov za preprečevanje te bolezni, ameriški znanstveniki pa ob tem zelo priporočajo tudi čokolado.  

Vodilna avtorica avtorica študije Elizabeth Mostofsky in predstojnica oddelka za epidemiologijo na šoli za javno zdravje Bostonu navaja, da že 25 gramov čokolade na dan zmanjša tveganje za srčni napad celo za 16 odstotkov.

Ko piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Hearth, je torej redno uživanje manjših količin čokolade, še posebej temne, ki je za povrh bogata z antioksidanti, zelo zdravo za naše srce: "Pretiravanje s čokolado ni priporočljivo. Mnogi čokoladni izdelki namreč vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Preveč kalorij lahko privede do zvišanje telesne mase in težav s presnovo," je dodala znanstvenica. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.