Slovenija
4452 ogledov

Dobri poceni telefoni

Izbiranje mobilnega telefona
1/6
Profimedias
Poznavalce smo vprašali, kateri mobilni telefon se splača kupiti, če ste zanj pripravljeni odšteti le dvesto evrov.

V izboru mobilnih operaterjev in trgovine Harvey Norman se po dvakrat pojavijo LG K8, Huawei Y5 II in Samsung Galaxy J3. Anže Tomić, ki za Monitor dela teste mobilnih telefonov, pa v tem cenovnem razredu prisega na Motoroline telefone Moto G in mobilne telefone turškega proizvajalca General Mobile. Pri cenejših mobilnih telefonih je po njegovih ugotovitvah največji kompromis fotoaparat: "Pri teh fotoaparatih so ok, pri najdražjih pa res dobri," ter procesor, ki "na neki točki obupa". 

LG K8 | Avtor: LG LG

LG K8 pripročajo v Telemachu in Simobilu, kjer priporočajo še Lenovo K6 (239 evrov) in Huawei P8 lite (249 evrov). "Vsem je skupno to, da podpirajo najhitrejši mobilni internet s tehnologijo LTE, imajo velik in dobro ločljiv zaslon, več kot dober fotoaparat in video snemalnik. Procesor v aparatih ni zadnje generacije, a še vedno brez težav podpira delovanje telefona in aplikacij tudi za tiste bolj napredne uporabnike," je ocenil Lan Orthaber iz Simobila. 

LG K8 pri Simobilu v redni prodaji stane 159 evrov, pri Telemachu pa 169 evrov, a je pri njih februarja telefon meseca in ga je mogoče v paketu še več (neomejeni klici in sporočila ter pet gigabajtov prenosa podatkov za 15 oziroma 12 evrov na mesec) dobiti za 83 centov doplačila na mesec, kar v dveh letih vezane ne znese niti dvajset evrov. Kot glavno prednost telefona v Telemachu izpostavljajo instantno fotografijo, to je fotografiranje z le enim dotikom zaslona. Fotoaparat z 8 MP pa nato samodejno izostri in fotografira. LG K8 ima štirijedrni procesor 1,3 GHz.  

Huawei Y5 II | Avtor: Huawei Huawei

Dvakrat se med predlaganimi modeli pojavi tudi Huawei Y5 II, ki sta ga izpostavila Telekom in Telemach, kjer stane 129 (spletna cena 119,99 evra) oziroma 125 evrov. Telefon ima štirijedrni procesor z 1,3 GHz, 5'' HD zaslon, zadnja 8 MP kamera ima F 2.0 zaslonko ter dvojno LED bliskavico, sprednja pa je 2 MP. Pomožna funkcijska tipka omogoča nastavitev treh bližnjic. Akcijska cena pri Telekom je od 36 evrov dalje, pri Telemachu pa je doplačilo ob vezavi na paket Še več 2,91 evra na mesec. 

Samsung Galaxy J3 | Avtor: Samsung Samsung


Dvakrat so vprašani izpostavili tudi Samsung Galaxy J3, ki ga prav tako priporočata Telekom (190) in Telemach (209 evrov). Pri Telekomu je akcijska cena od 60 evrov dalje, pri Telemachu pa ob vezavi na paket Še več za dve leti mesečno doplačilo znaša 5,91 evra. Operacijski sistem Android 5. 1. 1. poganja štirijedrni procesor 1,5 GHz, ima 5'' zaslon in 1,5 GB delovnega spomina, vgrajenega spomina je 8 GB, a ga je mogoče razširiti z micro SD-kartico. Baterija ima kapaciteto 2600 mAh

Motorola Moto G | Avtor: Motorola Motorola
Tisti, ki testira, svetuje dva praktično neznana telefona

Anže Tomić svetuje Moto G4 Play, ki v slovenskih spletnih trgovinah stane okrog 180 evrov. Prepričal ga je predvsem prečiščen vmesnik in uporabniška izkušnja. Telefon ima štirijedrni procesor, ki obratuje z 1,2 GHz, 2 GB delovnega spomina, zaslon je velik 5'', na telefonu pa je Android 6. 0. 1 Marshmallow. Zadnja kamera je 8 MP, sprednja pa 5 MP.  Notranjega spomina je 16 GB, a ima režo za micro SD kartico. Baterija ima 2800 mAh. 

General mobile 4G | Avtor: General mobile General mobile

Tomić je izpostavil še telefone turškega proizvajalca General Mobile. Njihov 4G  v slovenskih spletnih trgovinah stane okrog 140 evrov, žene pa ga Android 7.0.  Proizvajalec namreč je del Googlovega programa Android One, ki naj bi zagotovil izkušnjo Androida v državah v razvoju. To pomeni, da Google nadzira oblikovanje in razvoj, posodobitve pa prihajajo neposredno od Googla. Štirijedrni procesor ima 1,3-gigaherčna jedra in dva gigabajta pomnilnika, Tomić pa je varčevanje najbolj opazil pri plastičnem ohišju in gumbih, ki imajo premalo hoda.

Sony Xperia E5 | Avtor: Sony Sony

Poseben gumb Delite

Telekom je priporočil še Sony Xperia E5 (199 evrov) z operacijskim sistemom Android 6.0, ki ga poganja štirijedrni procesor z 1,3 GHz. HD zaslon je velik 5'', povsem nov gumb Delite pa omogoča takojšnji prenos posnetkov na Instagram, Twitter ali Facebook. Vgrajenega spomina je 16 GB, ima pa tudi režo za micro SD-kartico.

Priporočajo še LG K10 4G (199 evrov) z operacijskim sistemom Android 5.1 in 4-jedrnim procesorjem z 1,2 GHz ter nekaj večjim 5,3'' zaslonom. Pomnilnik ima 16 GB vgrajenega spomina in razširljiv spomin (Micro SD-kartica).

Harvey Norman priporoča Asus Zenfone 3 Max (219,99 evra) z velikim 5,5'' zaslonom, osemjedrnim procesorjem in Androidom 6 ter zmogljivo 4130 mAh baterijo. 

Honor 7 Lite | Avtor: Huawei Huawei

Priporočajo še Huawei Honor 7 Lite (249,99 evra), ki ima 5,2'' zaslon, osemjedrni procesor, Android 6 ter 3000 mAh zmogljivo baterijo. 

Lenovo K5 | Avtor: Lenovo Lenovo

Manj kot dvesto evrov stane telefon Lenovo K5, ki so ga prav tako izpostavili (199,99 evra). Telefon s 5'' zaslonom ima osemjedrni procesor in 2 GB delovnega pomnilnika. 

Telekom je uporabnikom, ki jim je pomembna le cena, predlagal Lenovo A Plus, ki brez vezave stane le 80 evrov, ima pa Android 5.1, zaslon z diagonalo 4,5” in zmogljivo baterijo. Poganja ga štirijedrni procesor z 1,3 GHz. 

Tistim, ki jim je pomembna cena, so predlagali še LG K4 4G, ki brez vezave pri njih stane 110 evrov. Telefon ima operacijski sistem Android 5.1.1 ter štirijedrni procesor z 1 GHz. Zaslon je velik 4,5”. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • micika 22:08 06.februar 2017.

    tudi cubot je super,nimam kej rečt,laufa in to za 75€z carino vred,caarina bila cca 6€,dve leti ga imam,da jutri mi ugasne,je odslužil mi,požvižgam se na samsung ki mi je zgorel na mizi

  • blayo 22:02 05.februar 2017.

    ...in ga v avtu še vedno držijo na ušesu, ker si ne znajo nastaviti prostoročnega načina, ki jim ga omogoča tako avto kot tudi telefon.

  • Matej Perko 21:26 05.februar 2017.

    Pri Xiaomi-jih 4G/LTE ne dela na frekvenci 800 MHz, ki je v Sloveniji najpogostejša. Od slovenskih ima podporo le za 1800 MHz, ki jo pokriva samo Telekom Slo in delno Simobil, Telemach pa ne.