Slovenija
25 ogledov

"Dobro moramo razumeti korenine zla"

Danilo Türk Pixsell
Resnica mora biti del zgodovinskega spomina, to pa se da zagotoviti s poštenostjo, da se dogodke pojasnjuje v pravi časovni in vzročni povezanosti, je na današnji proslavi v okviru tradicionalnega srečanja internirank v Portorožu poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Kot je poudaril predsednik države Danilo Türk, je v teh krajih in v naši državi pomembno, da zgodovinski spomin gojimo s potrebno skrbnostjo, "zlasti pa z velikim občutkom poštenosti in odgovornosti do resnice". Pri tem je spomnil, da je julija 2010 v Trstu skupaj s predsednikoma Italije in Hrvaške najprej položil venec na Narodni dom, "tragični kraj rasti fašizma".

Predsednik je ugotavljal, da se pri nas veliko govori o totalitarizmih, a pri tem posvaril, da lahko površno govorjenje o totalitarizmu tudi zavaja. "Vselej moramo dobro razumeti korenine zla, časovna zaporedja in vzročne zveze, vse to pa moramo znati pošteno pojasniti. Samo tako bomo gojili zgodovinsko resnico," je ocenil Türk.

Ob tem je izpostavil pomen gojenja in razvijanja človekovih pravic kot temeljnega obrambnega zidu pred vračanjem v kakršnokoli obliko zatiranja.

Velika udeležba na proslavi

Predsednik je poudaril tudi pomen spomina, ki ga gojijo bivše interniranke in ki opozarja na večni vrednoti - resnico in upanje. "Zlo je naposled vedno premagano in vedno pride do zmage dobrega, tako je bilo tudi v 20. stoletju, tem najbolj nasilnem, dolgem stoletju," je pojasnil ter dodal, da nam je prav ta zavest dala možnost, da tudi v 21. stoletju "gradimo upanje na novih osnovah, vendar s spominom na preteklost".

Moč spomina na grozote in trpljenje med drugo svetovno vojno, zlasti na grozote holokavsta, pa nas spominja, "da moramo biti vedno privrženi tistim plemenitim človeškim vrednotam, ki nam edine lahko zagotavljajo pot naprej".

Današnja množična udeležba na portoroški proslavi pa po predsednikovih besedah potrjuje, da v Sloveniji gojimo ta spomin. Ne nazadnje so v času druge svetovne vojne 63.000 Slovenk in Slovencev odpeljali v taborišča, to pa je po njegovem pustilo globok spomin v naši kolektivni zavesti "za danes in za prihodnost".

Pozdravil tudi župan Pirana

Zbrane je pozdravil tudi piranski župan Peter Bossman ter poudaril, da ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli s potvarjanjem zgodovine razvrednotil trpljenje internirank in internirancev.

Zgodovinarka Nevenka Troha pa je predstavila knjigo Carla Spartaca Capogreca o fašističnih taboriščih in ob tem ugotavljala, da se je italijanska zgodovinska stroka v zadnjih letih vendarle lotila tudi te problematike.

Na proslavi, ki sta se je udeležili tudi evropski poslanki Mojca Kleva in Tanja Fajon, sta med drugim sodelovala partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta in Orkester Slovenske vojske.

Že 18. vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter njihovih svojcev in prijateljev, ki ga prireja Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz, se bo sicer zaključilo v ponedeljek.

Komentarjev 6
  • juventus1897 14:55 17.september 2012.

    Zdravnik Peter Bosman je vpisan v evidenco UDBA z DOSJEJEM in karakteristično številko zunanjega sodelavca te zločinske združbe, 016222-00002. To pove veliko o njegovi samostojnosti in neodvisnosti od titoistov. Kot študent medicine iz Gane ni bil nobena nevarnost za takratni ...prikaži več politični sistem in titoistično politično elito v Jugoslaviji. Gana je bila neuvrščena in »pobratena« z Jugoslavijo. Zato ta karakteristična številka pomeni njegovo sodelovanje z UDBO pod kontrolo. Vse njegove prispevke so dodatno preverjali. Za protiuslugo za sodelovanje, so mu kot izgleda omogočili, da je kar obogatel za Slovenske razmere.Ivanjševci, dne: 26.10.2010

  • juventus1897 14:55 17.september 2012.

    Dne 23.10. vsako leto po padcu berlinskega zidu Madžari slavijo spomin na dogodke, ki so se odvijali na Madžarskem oktobra leta 1956. Madžarski narod se je že takrat zoperstavil stalinizmu in vsemu zlu, ki ga je ta politični sistem vnašal ...prikaži več v njihovo vsakdanje življenje. Napočil je čas, da se z enako mero in ostrino upre slovenski narod proti enakovrednemu zlu stalinizmu, to pa je titoizem, ki je v Sloveniji živ še danes 54 let po teh dogodkih v naši soseščini.

  • juventus1897 14:49 17.september 2012.

    Lažni levičarji, ki se danes pred slovensko javnostjo razglašajo kot nasledniki vrednot narodnoosvobodilnega boja in OF, so v resnici še mnogo večji skrajneži in nestrpneži, kot so bili stalinistični protislovenski komunisti v vrstah OF med 2. svetovno vojno in po ...prikaži več njej. OF je namreč jeseni 1942 v svoje vrste vabila tudi "iskrene nacionaliste" in "resnične patriote" (domoljube), med tem ko danes lažni levičarji niti slišati nočejo o kakršnemkoli sodelovanju s slovenskimi nacionalisti in domoljubi temveč jih načrtno blatijo in etiketirajo kot neonaciste, neofašiste ter rasiste. Takšno početje je v očitnem interesu protislovenskih združb, organizacij in držav, spominja pa tudi na podobno dogajanje med 2. svetovno vojno na Slovenskem, ki je pustilo trajne posledice še med današnjimi generacijami Slovencev.