Vizita za živali > Festival
121 ogledov

Dobrodelni repki upanja

Thaša in Don, Canis Canis
Da imajo živali pozitiven učinek na počutje in zdravje, je že dolgo znano dejstvo. Da pa nam psi poleg svojega najbolj iskrenega prijateljstva lahko nudijo v življenju pomoč, je potrebnega veliko truda …

Na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo, 13. septembra, v Češminovem parku v Domžalah, nam bodo svoje delo približali tudi člani in kužki Slovenskega združenja inštruktorjev Centra za šolanje psov vodnikov in psov pomočnikov CANIS.

“Psi so zmožni pravega timskega dela v najbolj čisti definiciji. Delo z njimi pa obsega različna področja, od psov vodnikov do psov spremljevalcev oziroma pomočnikov,” pojasnjujejo v CANIS-u.

“Koliko truda, birokracije, odrekanja in čudežev je potrebnih, da nekdo, ki je slep ali na invalidskem vozičku, dobi v roke povodec, na koncu povodca pa najbolj srčnega prijatelja,” pojasnjuje predsednica združenja CANIS in vodja intervencijske enote Društva za reševalne pse - REPS MARIBOR mag. Darinka Lečnik-Urbancl

Kuža na obisku

S treniranimi kosmatinci hodijo tudi na obiske v šole, vrtce, domove za starejše občane, bolnišnice in tako dalje. "Povsod nas lepo sprejmejo. Pri našem delu smo se v osmih letih, kar se ukvarjamo s šolanjem psov vodnikov in psov pomočnikov, srečali z raznovrstnimi ljudmi,” pravi predsednica.

Dodaja, da ima vsak svoje težave, individualne potrebe, stiske, probleme. Vsak se z njimi različno spopada, uspešno ali manj uspešno. “Zato lahko trdimo, da smo bili že v marsikateri situaciji. Običajno so ljudje neizmerno srečni, ko imajo možnost si izboljšati način življenja, povečati svojo mobilnost, ob pomoči psa vodnika ali psa pomočnika,” pojasnjuje.

Terapevtski psi, psi vodniki in psi pomočniki

Inštruktorica Darinka s psom vodnikom Astorjem | Avtor: Canis Canis
V združenju opozarjajo, da ne smemo pomešati izrazov terapevtski psi, psi vodniki in psi pomočniki. “Terapija s pomočjo živali je dejavnost, pri kateri ob prisotnosti izšolanega terapevtskega para, ki ga sestavljata vodnik in pes, obvezno sodeluje tudi ustrezno strokovno usposobljen terapevt kot so fizioterapevt, psihoterapevt, delovni terapevt in tako dalje,” opisujejo.

Pri vseh ostalih zadevah gre za aktivnosti s pomočjo živali. “Njihov namen je, da se uporabnik s pomočjo izšolanega terapevtskega para medsebojno družijo, namen pa ni dosegati specifične terapevtske cilje,” pravijo.

Tretji so psi vodniki, ki so namenjeni slepim in slabovidnim osebam, psi pomočniki pa osebam, ki so gibalno ali senzorno ovirani. Mednje štejemo tudi pse spremljevalce za osebe s posebnimi potrebami ter družne pse za starejše ljudi, avtiste, diabetike, epileptike in tako dalje.  “Pasji pomočniki so neprecenljiva pomoč in taka pomoč je trenutno pri nas podcenjena,” so prepričani.

V šolo morata oba – inštruktor in pes

Šolanje inštruktorjev kot psov dolgotrajno: “Dve polni leti izobraževanja potrebuje inštruktor, ki mora imeti pred tem nekajletne izkušnje na področju šolanja psov. Vsaj dve leti sta potrebni, da izšolamo psa vodnika ali psa pomočnika".

Mladički, ki so izbrani, gredo skozi intenzivni petmesečni program treninga, ki je posebej zasnovan za mladiče v starosti do enega leta. Predpriprava psa traja eno leto, specialno šolanje psov pomočnikov in psov vodnikov pa traja od šest do osem mesecev. “Treningi potekajo vedno in samo na podlagi pozitivne motivacije,” pravi Darinka Lečnik-Urbancl.

“Vsako šolanje psa zahteva določeno mero potrpežljivosti. Veliko ljudi nas sprašuje: 'Ja, kako pa psa naučiš vsega tega?' Naš odgovor je, da se pravzaprav vedno vprašamo zakaj, ne pa kako,” pojasnjuje. Za vsako pripravo na šolanje si vzamejo veliko časa. “Naši psi 'diplomanti in pripravniki' so prav posebne vrste labradorcev, no, pa saj so res vse naše psičke in psi prav posebne vrste. Vsak dan je po svoje testni dan za psa in nas kot inštruktorje,” sklene.

Kdo lahko dobi psa pomočnika

Po njihovih psih pomočnikih najpogosteje povprašujejo osebe na invalidskem vozičku, slepe in slabovidne osebe ali osebe z drugačnimi fizičnimi pomanjkljivostmi. “Takšnih povpraševalcev bo verjetno več, ko bo nov Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) zaživel tudi v praksi,” pravijo v CANIS-u. Menijo, da se bodo tedaj vsi nadejali financiranja s strani pristojnega ministrstva.

“Žal pa vsi kandidati ne zmorejo slediti zahtevam in odgovornostim, ki jih prinaša pes vodnik ali pes pomočnik. Treba se je zavedati, da je vrednost šolanja enega takšnega psa za en dober manjši avto, zato je usposabljanje uporabnika, ki lahko traja od meseca, do nekaj mesecev, še kako pomembno,” opozarjajo.

Preden podajo ocenjevalci pozitivno oceno, da je kandidat dovolj suveren, da lahko zaživi polno življenje s svojim novim prijateljem, poteka dnevno večkratno intenzivno in dokaj zahtevno usposabljanje kandidata, nevajenih dnevnih režimov s psom.

Vsak trening je zasnovan individualno glede na potrebe uporabnika in sposobnosti psa pomočnika. Seveda se delo tu ne konča: “Inštruktor nadaljuje s podporo paru skozi delovno dobo psa pomočnika, ki v povprečju traja od osem do deset let.” 

Večkrat so tekle solze …

V CANIS-u so do danes v pomoč oddali šestnajst šolanih psov. “Tistim, ki jim je pomoč veselih repkov še kako pomembna, je srce jokalo od sreče, tolikokrat pa so tekle tudi solze ob slovesu, saj se inštruktorji, ki imajo živali neizmerno radi, navežejo na njih,” opisujejo. Z njimi psi živijo kot družinski člani.

Canis | Avtor: Canis Canis

Obstajajo zgolj s pomočjo donacij

Darinka Lečnik-Urbancl pravi, da je delo njihovih vodnikov reševalnih psov, trenerjev in inštruktorjev prostovoljno in neplačano: "Zagotovo obstaja nagnjenje, da pomagamo. Poleg tega imamo tukaj odlično druščino ljudi, ki si res zaupamo, saj drugače ne bi zmogli. Veliko dobiš nazaj. Preprosto je to v nas."

"Takšna organizacija se preživlja težko, z veliko napora in lastnimi sredstvi članov. Ne mislim na članarine, ker te niso pogoj za članstvo v našem združenju SLO-CANIS,” zagotavlja. Opaža, da so postale finančne donacije redkost, javnih sredstev za njihove aktivnosti  pa je malo.

“Canis ima večletno tradicijo dobrodelnosti in udejstvovanja v družbeno odgovornih dejanjih. Šolanje psov pomočnikov je v tujini vsekakor lažje in precej dražje zaradi drugačne organiziranosti,” pojasnjuje. Ugotavljajo, da imamo pri nas v Sloveniji le svojevrsten način zbiranja donacij in sponzorskih sredstev za te namene.

“Šele ko potrebuješ posebno pomoč, na primer psa pomočnika, se zaveš, da je tako pomoč izredno težko dobiti,” pravi in dodaja, da šteje prav vsak cent. Pomagate lahko tudi tako, da z SMS besedico PES na 1919 prispevate 1 evro za delovanje centra SLO-CANIS.

Certifikati

Center SLO-CANIS je soavtor Evropskih standardov za mobilnost psov vodnikov in njihovih uporabnikov – EGDMS, certificiranih pri Evropskem uradu za standardizacijo (CEN) in pri Slovenskem inštitutu za standardizacijo (SIST), je bilo potrebno izpolniti veliko pogojev, pravijo. Skozi evropski projekt Leonardo Da Vinci jim je bilo omogočeno, da so inštruktorji dobili ustrezne certifikate o strokovni usposobljenosti oziroma izpopolnjenosti na področju psov vodnikov in psov pomočnikov.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.