Slovenija
101 ogledov

Ne bo višjega DDV-ja, bodo pa trošarine

Frizer Shutterstock
Predlog zakona o DDV se umika iz parlamentarnega postopka. Šušteršič bi izpad pričakovanega dohodka nadomestil z višanjem trošarim, med drugim na naftne derivate, tobak, alkohol, sladke pijače in elektriko. Kriznega davka ne bo.

Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so se na današnjem usklajevanju z ministrom za finance Janezom Šušteršičem dogovorili za umik predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) iz parlamentarnega postopka. Po predlogu bi se izbrano blago in storitve izvzelo iz obdavčitve z znižano stopnjo DDV in obdavčilo z 20 odstotki.

Koalicijske stranke so predlog novele zakona prejšnji teden v prvi obravnavi v DZ sicer podprle, vendar z zahtevo, da se ga v drugem branju popravi. Večina se jih namreč ne strinja med drugim z zvišanjem spodnje stopnje DDV na časopise in revije, prav tako ne z zvišanjem DDV na komunalne in frizerske storitve.

Dodatnih 70 milijonov evrov ne bo. Kaj sedaj?

Zvišanje DDV na teh postavkah bi prineslo le majhen finančni učinek, je pojasnil vodja poslancev SLS Mihael Prevc in dodal, da so se na današnjem sestanku dogovorili o umiku predloga zakona iz nadaljnjega postopka.

Od selektivnega zvišanja DDV na splošno, 20-odstotno stopnjo, si je vlada obetala približno 70 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov. Alternative, s katerimi bi pripomogli k nadomestitvi tega izpada, so koalicijski partnerji iskali na srečanju minuli teden. Zbrane možnosti so dali ministrstvu za finance v preučitev in Šušteršič je danes predstavil nekaj predlogov, med drugim dvig trošarin na naftne derivate, tobak, alkohol, sladke pijače, elektriko.

Kaj bi pomenilo višanje trošarin?

Zvišanje trošarin za 1 cent pri gorivih bi po mnenju Šušteršiča na leto prineslo okoli 20 milijonov evrov več na leto. Pri tipični položnici za elektriko bi se višanje trošarin poznalo za manj kot en evro na mesec, je prepričan Šušteršič. Bi se pa znalo zapletati pri obdavčevanju nezdrave hrane, saj je po njegovem mnenju težko določiti, kaj je zdravo in kaj nezdravo.

Z zvišanjem trošarin bi bilo mogoče vsaj deloma nadomestiti izpad pričakovanih dodatnih 70 milijonov evrov proračunskih prihodkov. "Na to se bodo osredotočili," je dejal Prevc in zatrdil, da torej zvišanje splošne stopnje DDV ne pride v poštev, prav tako ne krizni davek.

Komentarjev 4
  • Evropski Slovenec 20:09 23.november 2012.

    Jaz sem mislil že parkrat začeti postopek za prosteste, vendar nimam podpore. Žal smo slovenci "pepčki", in pustimo, da z nami delajo kakor se jim zaljubi.Jaz imam vsega dovolj. To drhal iz živalskega vrta (beri parlament in vlada) ...prikaži več bi najraje postrelil. Zdaj pa, da vidim junake (vključno z predsednikom vlade), ali mi bodo poslali može v modrem. To bi pomenilo samo eno: Mi njim nič ne moremo, oni nas pa lahko za vsakim vogalom j****o..... .....razjezili so me do te mere, da bom resnično pričel postopke. Potrebujem 1.999.891 (oseb) podpore. Sesujmo to vlado in parlament (z besedami se razume). Nočem še škode plačevati.....

  • Pepi 19:27 23.november 2012.

    Ne razumem jast teh ukrepov,to je tko ,nč mislit,pa uzeti tam kjer so ljudje najbolj ranljivi,ne vem,se je tako teško spomnit,da bi nam tujci lahko dali kar lep kupček,PREBERITE PAMETNE GLAVE;vsako leto obišče Slovenijo in prenoči toliko in toliko tujcev ...prikaži večv in če nam dajo za vsako nočitev en euro več,je to toliko,da lahko upokojencem vrnete pokojnine,tujcem pa se to gotovo nebi poznalo in sem prepričana,da zaradi tega nebi bojkotirali obiska TE LEPE SLOVENIJE

  • erikkk 17:20 23.november 2012.

    pa kaj spet na elektriko noo ... kaki neumni predlogi v škodo revnih so zdaj to ... ??