Slovenija
24 ogledov

Dodatno mesto za socialno šibke

Vrtec Reuters
Nov pravilnik odpira možnost, da se v vseh vrtčevskih oddelkih število otrok poveča za po enega.

Predlog pravilnika o normativih v vrtcih uvaja možnost povečanja števila otrok v oddelku za enega. "Uvajamo možnost, da se v izjemnih okoliščinah, v katerih korist otroka narekuje njegovo vključitev v organizirano varstvo, omogoči vključitev enega dodatnega otroka v oddelek. To doslej ni bilo mogoče. Poudarjam, da gre za izjemne okoliščine, nikakor pa ne za spreminjanje standardov in normativov ali njihovo poslabševanje," pravi državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Aljuš Pertinač. "Gre za dodano vrednost, da omogočamo večjemu številu otrok vključitev v vrtec. V praksi ne pričakujemo veliko primerov, v katerih bi bilo to treba uporabiti, prav pa je, da s tem pravilnikom to možnost vrtcem dopustimo," dodaja Petrinač.

Sviz zahteva umik

S predlogom se strinjajo v združenju ravnateljic in ravnateljev vrtcev ter v skupnosti vrtcev, nasprotujejo pa mu v sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). S predlogom se število otrok v vseh vrtčevskih oddelkih povečuje za po enega, kar vodi v nespremenljivo poslabšanje kakovosti predšolske vzgoje, menijo v Svizu in zahtevajo umik pravilnika.

Komentarjev 1
  • feferon 12:53 18.december 2013.

    Ja bravo, potem pa vidiš mamice zjutraj po kafičih kofetkat, ker so kao brezposelne namesto, da bi svoje froce čuvale. Zaposleni mami pa starejši otroc pomagajo popoldan manjše pazit, ker si je morala smeno zamenjat, da lahko sploh kdo otroke čuva...