Slovenija
53 ogledov

Dogovor o iranskem jedrskem orožju

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v svojem zadnjem poročilu opozorila, Žurnal24 main
Po letih pogovorov o iranskem jedrskem programu je sedaj očitno le prišlo do preboja.

Šesterica velesil in Iran so se, kot so sporočili v švicarski Lozani, namreč uskladili glede ključnih točk načelnega dogovora, rok za katerega se je sicer iztekel v noči s torka na sredo.

Da je prišlo do preboja, je na Twitterju prvo sporočilo nemško zunanje ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija je namreč poleg petih stalnih članic varnostnega sveta ZN - ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije - članica t.i. šesterice.

Da so se vendarle našle rešitve za odprta vprašanja in se lahko začne pisanje besedila načelnega dogovora, je sporočil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Podobno je skoraj istočasno tvitnil iranski predsednik Hasan Rohani in dodal, da se zdaj lahko začne delo na končnem dogovoru o iranskem jedrskem programu, rok za katerega se izteče 30. junija.

Za 19. uro je bila napovedana izjava za medije Zarifa in visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, ki bosta verjetno potrdila to, kar je v javnost že pricurljalo po drugih kanalih, in predstavila podrobnosti dogovora.

Tudi sama Mogherinijeva je že javila, da se veseli "dobrih novic".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.