Svet
14 ogledov

Dogovorili so se o skupnih vojaških silah

Egipt Kairo protesti spopadi Al Sisi Mohamed Mursi Muslimanska bratovščina Reuters
Arabski predstavniki se bodo kmalu sestali, da bodo preučili konkretne možnosti oblikovanja sil.

Arabski voditelji so se drugi in zadnji dan vrha Arabske lige v Egiptu dogovorili o oblikovanju skupnih vojaških sil, je danes sporočil egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi. Prvi mož Arabske lige Nabil al Arabi pa je zatrdil, da se bo arabsko posredovanje v Jemnu pod vodstvom Savdske Arabije nadaljevalo vse do predaje šiitskih upornikov.

"Arabski voditelji so se načeloma dogovorili o skupnih vojaških silah," je Sisi dejal v govoru na vrhu v Šarm el Šejku. Po njegovih besedah se bodo arabski predstavniki kmalu sestali, da bodo preučili konkretne možnosti oblikovanja sil. Sile bodo namenjene odzivu na ekstremistične grožnje, podrobnosti pa Sisi ni razkril.

Krepitev džihadistov

Načrte za oblikovanje sil je vzpodbudila predvsem krepitev džihadistov, ki so prevzeli nadzor nad širnimi območji Sirije in Iraka, prav tako pa na moči pridobivajo v Libiji, je pred vrhom povedal Arabi. Ta je danes še ocenil, da regijo ogroža uničujoča sila, ki želi uničiti etnično in versko raznolikost, s čimer je imel v mislih skrajno Islamsko državo.

Glede jemenske krize pa je Arabi zatrdil, da se bo posredovanje pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu nadaljevalo, dokler uporniški Hutiji ne bodo predali svojega orožja in se umaknili z območij, ki so jih zavzeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.