Slovenija
152 ogledov

Imate več otrok? Pazite, kako jih boste razdelili!

Otroci v avtomobilu Shutterstock
Če starša kot vzdrževanega družinskega člana prijavita vsak enega otroka, bosta precej na slabšem.

Pogosto se staršema pri dohodnini splača olajšavo za otroke razdeliti, a to lahko storijo na dva načina, eden je za dvesto ali še več evrov manj ugoden. 

Če imata starša dva otroka in želita vsak uveljavljati olajšavo za enega otroka, lahko vsak izmed njiju prijavi, da je enega otroka vzdrževal 12 mesecev, a bo v tem primeru njuna davčna osnova dvesto evrov višja. Finančna uprava bo namreč v tem primeru za oba otroka upoštevala, da sta prva vzdrževana družinska člana, za katerega pa je olajšava dvesto evrov nižja kot za drugega, še bistveno višja pa je razlika pri tretjem otroku. 

Oba naj prijavita vse, a ne za vse leto

Če bi želela starša z dvema otrokoma vsak uveljavljati pol olajšave za vzdrževane družinske člane morata oba prijaviti oba otroka, vsak pa naj kot čas vzdrževanja izbere šest mesecev. Enako pri več otrokih. 

Rok se izteče jutri 

Jutri se  izteče rok, do katerega morajo dohodninski zavezanci sporočiti podatke o vzdrževanih družinskih članih, če jim jih niso upoštevali že med letom in želijo, da se bodo upoštevali že pri informativnem izračunu dohodnine.

Več o tem smo že poročali, članek najdete tukaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.