Slovenija
45 ogledov

Dokapitalizacija Banke Celje

Banka Celje Anže Petkovšek
Vlada je danes potrdila dokapitalizacijo za Banko Celje. Obseg dokapitalizacije je s prvotno predvidenih 160 milijonov povečan na 190 milijonov evrov.

Vlada se je odločila, da se dokapitalizacija Banke Celje izvede z vplačilom navadnih delnic banke v znesku 190 milijonov evrov.

Uprava banke je vlogo za odobritev državne pomoči oddala konec aprila, potem ko od obstoječih lastnikov oz. zasebnih vlagateljev ni uspela zbrati najmanj 160 milijonov evrov dodatnega kapitala, kolikor je od nje zahtevala Banka Slovenije, in potem ko je vlada ocenila, da je primerna za ukrepanje po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Obseg zahtevane dokapitalizacije se je vmes povečal za 30 milijonov evrov. Vlada je danes soglašala tudi s seznamom slabih terjatev, ki jih bo banka prenesla na DUTB. Ob tem je za s tem povezane obveznosti DUTB izdala državno poroštvo v višini do največ 127 milijonov evrov.

Odločitev na čakanju

Vlada je te sklepe sprejela z odložnim pogojem, kar pomeni, da začnejo učinkovati na dan prejema soglasja Evropske komisije o skladnosti ukrepov s pravili EU o državnih pomočeh. Zelena luč Bruslja se pričakuje v prihodnjih dneh, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je ukrepe za celjsko banko sprejela na podlagi poslovne strategije za njeno združitev z Abanko, ki je tudi pogoj za soglasje Evropske komisije.

Komentarjev 2
  • h3o 12:31 12.december 2014.

    banke dokapitalizirajte kar tisti, ki dokapitalizacijo podpirate, plačajte pa iz vašega žepa! Nadzorniki bi morali prijaviti slabo stanje že pri 1 milijonu, in odpustiti škodljivce! V Bananeniji, pa moramo plačat škodo nič krivi, škodljivci so pa še kar pri upravljanju? ...prikaži več Torej ste vladujoči tudi škodljivci! In namesto da bi policisti taka dejanja smatrala kot kriminal, jih povrhu še varujejo! Bananenija!

  • Papaja Popi 18:17 11.december 2014.

    Še kakšen dan se počaka in bodo dobili 300 milijonov ali več.