Slovenija
10 ogledov

Dokaži, kako si dobil hišo

sodišče Saša Despot
Nova zakonodaja. Janković, Bavčar, Šrot in Kordež bodo morda že kmalu morali dokazovati, od kod jim premoženje. Koristi. Sodišča na leto zamrznejo tudi več kot 80 milijonov evrov.

Tožilci naj bi po naših informacijah že v kratkem začeli podrobno pregledovati, kako so si premoženje pridobili ljubljanski župan Zoran Janković, nekdaj vplivni gospodarstveniki Igor Bavčar, Boško Šrot in Bine Kordež ter bivši šefi treh največjih gradbenih podjetij Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj.

Tožilstvo pa bi lahko pod drobnogled vzelo tudi domnevno nezakoniti zaslužek lastnika gostinskih lokalov v Ljubljani Dragana Tošića, ki mu od maja lani sodijo zaradi domnevnega vodenja združbe tihotapcev kokaina z Balkana.

Obeta se jim preiskava

Tožilci lahko namreč od danes zoper vse od njih sprožijo finančno preiskavo ter zelo natančno pregledajo vse posle, s katerimi so služili zadnjih pet let. Vsi pregledani posamezniki pa bodo morali tožilcem dokazati, da so njihovi prejšnji in zdajšnji posli zakoniti ter da so državi plačali zahtevani davek.

"Tožilec lahko zdaj preiskavo odredi kadarkoli, če iz nekih utemeljenih razlogov sumi, da si je posameznik premoženje pridobil nezakonito. Če ne bo dokazal, da si je za več kot 50 tisoč evrov premoženja prislužil z zakonitimi posli, oziroma če se bo izkazalo, da ima več, kot zasluži zakonito, bodo tožilci za pregon organiziranega kriminala pri specializiranem državnem tožilstvu (SDT) sprožili postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora," pojasnjujejo v pravosodnih krogih.

Iz izsiljevanja v preiskavo

Finančno preiskavo izvora premoženja vseh, ki jih trenutno preiskujejo policisti in tožilci ali jim na sodišču sodijo zaradi najhujših oblik organiziranega in gospodarskega kriminala, omogoča novi zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja.

Finančna preiskava pa bi vse doletela povsem ločeno oziroma poleg vseh drugih postopkov, ki se zoper njih že vodijo pred pravosodnimi organi ali so že zaključeni. "Če bi se med določeno preiskavo izkazalo, da je posameznik, ki ga sicer obravnavajo denimo za izsiljevanje, vsaj pet let pred tem služil z nezakonito prodajo droge, se lahko zoper njega takoj sproži finančna preiskava," dodajajo kazenski pravniki.

Vse najbrž ne bo vrnjeno

Doslej so tožilci sodiščem predlagali le, naj posameznikom, obravnavanim zaradi najhujših oblik kriminala, začasno prepovejo razpolagati s premoženjem; tako so posameznikom začasno zamrznili skupno več kot 80 milijonov evrov.

"V številnih primerih glede na višino povzročene škode premoženje obdolženih (po pravnomočni obsodbi) ne bo zadostovalo niti za poplačilo škode oziroma povrnitev protipravne koristi," ugotavljajo na SDT. Sodišče je tako na predlog tožilcev Kordežu, nekdanjemu poslancu Srečku Prijatelju in bivšemu šefu Pivovarne Laško Šrotu začasno prepovedalo razpolagati z družinskimi hišami ter celo vrednostnimi papirji in delnicami določenih podjetij.

Komentarjev 8
  • Klemen Zec 13:12 30.maj 2012.

    kaj pa Majer, on pa spušča dimne bombice, da se njega, največjega lopova v Evropi pusti lepo na miru, pa da zadeve zastarajo, ha !

  • 1111 09:39 30.maj 2012.

    ni me naredila, ampak me uničuje...LOPOVI!!!!

  • erikkk 09:25 30.maj 2012.

    EDINO PRAVILNO !!!A vprašanje spet če se bo to izvajalo tako kot mora ...Vsi imenovani naj dokažejo ... pa še par imen ste spustili..Vzemte vsem napihnjencem tisto kar so nakradli.