Slovenija
1873 ogledov

Dokončno: 2019 popolna prepoved plastičnih vrečk

plastične vrečke Profimedias
Vlada je na današnji seji sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. S 1. januarjem 2019 bodo plastične nosilne vrečke pri nas prepovedane.

Vlada je sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Direktiva nalaga sprejetje ustreznih ukrepov za zmanjšanje potrošnje vrečk, s temi ukrepi se prispeva k odpravljanju smetenja, spreminjanju vedenjskih vzorcev potrošnikov in spodbujanju preprečevanja odpadkov.

S 1. januarjem 2019 bodo na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. Iz ukrepa so izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

V uredbi se ureja tudi poročanje Komisiji o potrošnji lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Za zdaj se v okviru podatkov o dajanju embalaže v promet ne zbirajo podatki po posameznih embalažnih izdelkih, ampak samo po embalažnih materialih.

Za poročanje o potrošnji lahkih plastičnih nosilnih vrečk pa so potrebni tudi podatki o dajanju posameznih embalažnih izdelkov, in sicer plastičnih nosilnih vrečk, v promet. Zato se pripravlja tudi sprememba Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, in sicer z določitvijo zavezancev za sporočanje posebnih podatkov o dajanju plastičnih nosilnih vrečk v promet in podatkov, ki jih bodo ti zavezanci sporočali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • kapibara 19:56 11.julij 2017.

    - Mislim da že popušajo

  • kapibara 19:56 11.julij 2017.

    - Torej si svoj problem- zadrego rešil, v svojo korist , in nam dal informacijo, opozorilo, kako se temu nadlegovanje ogniti :-)

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    te smeti nekdo odpelje in jih neka strese (preloži), plastika gre v reciklažo (kar je slaba odločitev) ali pa na kurjenjev tujino, kar je spet strošek, v sloveniji pač sežigalnice nimamo, ampak glede na to, da so trgovca postavili za ...prikaži več kralja, bo še vedno on odločal kako bomo fasngo odnesli iz trgovine in plastika je za njih najcenejša