Slovenija
37 ogledov

Delavci Primorje poslali v stečaj

Primorje podizvajalcev, med katerimi lokalnih skoraj ni več, ne plačuje tudi po Žurnal24 main
Stavkovni odbor Primorja je danes na Okrožnem sodišču v Novi Gorici vložil predlog za stečaj podjetja.

Vodja stavkovnega odbora Primorja Damjan Volf je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici vložil predlog za stečaj ajdovskega gradbenega podjetja.

Predlogu je bil priložen dokument o insolventnosti, ki ga je podpisal tudi edini preostali član uprave Primorja Štefan Činč. "Imamo dokazilo edinega preostalega člana uprave Štefana Činča o tem, da je podjetje insolventno. Tu so uprava in lastniki Primorja Holding izpolnili del obljube, da bodo koordinaciji sindikata pomagali pri vložitvi predloga za stečaj," je dejal Volf.

Predlog za stečaj so vložili za tri podjetja iz skupine Primorje - Primorje, Primorje Instalacije in Primorje Avtoservis. V teh treh podjetjih je po Volfovih podatkih približno 750 zaposlenih, za mnoge med njimi pa bodo zelo težko našli novo zaposlitev.

Na cesti starejši in invalidi

Brez dela tako ostaja več kot 700 ljudi, brezposelnost v Vipavski dolini, od koder prihaja večina zaposlenih, pa se bo dvignila na okoli 25 odstotkov.

Novogoriški zavod za zaposlovanje se na stečaj Primorja pripravlja že od lanske jeseni, trdi direktorica Lučila Hvala. Po njenih besedah so se že pogovarjali z nekaterimi delodajalci, ki bi lahko zaposlili del delavcev Primorja. A eno ključnih vprašanj je, koliko teh ljudi bodo sploh lahko vnovič zaposlili, saj gre večinoma za starejše, med njimi pa je tudi veliko invalidov.

Za stečaj tudi župan

Stečaj podjetja podpira tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Prepričan je, da bi to omogočilo, da bi na pogorišču ajdovskega gradbinca zraslo več manjših gradbenih podjetij, ki bi lahko nadaljevala z delom.

A vprašanje je, če bo sodišče predlogu za stečaj sploh ugodilo, saj je uprava nepopolna, po zakonu pa imajo delavci možnost vložitve predloga za stečaj šele po tem, ko jim podjetje ne izplača treh plač.

Komentarjev 1
  • deželan 14:59 05.junij 2012.

    Še en dokaz več kako slepo delajo sindikati in politiki.Namesto da bi vzpostavili možnost takojšnjega odpuščanja delavcev v podjetjih kjer ni dela in odpuščene delavce vzeli v bran z nadomestilom za brezposelne, jih tiščijo v firmah za katere ...prikaži več se dobro ve da nimajo nikakršne možnosti preživetja.Kako po podjetje, ki ne pridobiva dela, ki je dolžno dobaviteljem in državi poravnalo dolg delavcem. Običajno je tako , da dobijo iz stečajne mase nekaj drobiža niti dovolj za tekoče preživetje.Podjetnik, ki ne izplača delavcem 2 ali 3 plač pa je zrel za rubež s strani delavskih neizplačanih plač, tako kot če se ne plača račun za elektriko ipd.Sindikati in politiki sodelujejo v izčrpavanju delavcev in podjetij, ker ne upoštevajo spremenjenih pogojev gospodarjenja. Kot da je zanj zemlja še vedno ploska.