Šport
25 ogledov

Đokoviću druga krona v New Yorku

novak đoković roger federer EPA
Srbski teniški igralec Novak Đoković je zmagovalec zadnjega turnirja za veliki slam v sezoni, odprtega prvenstva ZDA v New Yorku.

Srbski tenisač je v finalu s 6:4, 5:7, 6:4 in 6:4 premagal Švicarja Rogerja Federerja, s tem pa osvojil svojo jubilejno deseto zmago na turnirjih za veliki slam in po letu 2011 drugo v New Yorku.

Finale v moški posamični konkurenci je bil zadnje dejanje US opna, ki pa se ni začel ob načrtovani uri, temveč je bilo nanj zaradi dežja treba počakati kar tri ure. Enkrat, ko se je dvoboj velikanov tenisa začel, pa je Đoković v treh urah in 20 minutah velikega finala še enkrat dokazal, da je upravičeno prvi igralec sveta.

novak đoković boris becker | Avtor: EPA EPA
To je bila zanj 55. turnirska zmaga v karieri. Letos je na vseh turnirjih velike četverice igral finale, izgubil pa le pariškega, v katerem ga je premagal Stan Wawrinka ter mu tako preprečil koledarski veliki slam. Rezultat v medsebojnih dvobojih s Federerjem je izenačil na 21:21. Đoković je tako naslovoma na OP Avstralije v Melbournu in v Wimbledonu, kjer je prav tako v finalu premagal Federerja, dodal še naslov najboljšega na igriščih Flushing Meadows. Edini neosvojeni turnir velike četverice za Đokovića ostaja Roland Garros.

"Vedno poskušaš iztisniti iz sebe vse in tako je bilo tudi tokrat. Ko sem stopil na igrišče, sem vedel, da bo Roger planil name z agresivno igro in poskušal ohraniti visoko raven igre, pripravljen sem bil in to je zame res poseben večer," je bil po osvojeni jubilejni lovoriki zadovoljen 28-letni srbski teniški igralec, ki je v žep pospravil 3,3 milijona ameriških dolarjev vredno nagrado.

"Kot da bi se ponovila moja najboljša sezona iz leta 2011, le s to razliko, da zdaj veliko bolj uživam kot poročen moški in oče sinu in je vse še slajše. Zelo spoštujem Federerja, ki je naredil veliko za tenis in ko veste, da igrate proti najverjetneje najboljšemu v zgodovini tenisa, seveda da ste pod še večjim pritiskom. Prisilil me je, da sem se boril do zadnje točke, na srečo pa sem prav v zaključku zelo dobro serviral," je še dejal Đoković.

roger federer | Avtor: EPA EPA
Šest let starejši velemojster tenisa Federer tako ostaja pri 17 grand slam naslovih. Švicarja so po živčnem začetku pokopale neizkoriščene priložnosti na servis prvega nosilca. Unovčil je le štiri izmed 23 priložnosti za brejk.

Najboljši tenis je Federer prikazal v drugem nizu, a je bil Đoković v tretjem in četrtem nizu psihološko trdnejši. Đokovića niso od zmagoslavja zaustavile niti krvave odrgnine po zapestju, komolcu in kolenu, ki jih je dobil na začetku pri padcu med tekom za skrajšano žogico.

Federer je v New Yorku zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008, a že vse od leta 2012 in Wimbledona ni osvojil naslova na turnirjih velike četverice

"To sta bila res lepa dva tedna. Vedno želim igrati v finalu, moram pa čestitati Novaku za še eno izjemno zmago. Najino rivalstvo je res dolgotrajno. Zadovoljen sem z razvojem svoje igre. Vsekakor se vidimo naslednje leto," je dejal Federer ter zavrnil možnosti, da bi se športno upokojil. Kot finalist je sicer pospravil ček v vrednost 1,6 milijona dolarjev. Velika večina navijačev na polnih tribunah stadiona Arthurja Asheja je bila sicer krepko na njegovi strani.

novak đoković | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.