Šport > Moto športi
103 ogledov

Doktor do tesne zmage

Valentino Rossi EPA
Valentino Rossi je zmagovalec dirke razreda MotoGP v Assnu.

Valentino Rossi je v razburljivi dirki svetovnega prvenstva razreda motoGP za las prehitel rojaka Danila Petruccija (Ducati), tretji pa je bil Španec Marc Marquez (Honda).

Skupno vodstvo je prevzel Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), ki je bil danes peti. Pred njim je dirko končal še Britanec Cal Crutchlow (Honda). Doslej vodilni v skupni razvrstitvi Maverick Vinales je odstopil. Rossi je v napetem zaključku le za šest stotink premagal Petruccija, svetovni prvak Marquez pa je dobil boj naslednje trojice dirkačev, Crutchlowa je ugnal za 42 tisočink.

S prvega mesta je dobro startal Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), ki je povedel v uvodnih krogih, za njim pa so se zvrstili Marquez, Rossi in Petrucci. Za njimi so se za boljša mesta borili številni dirkači, naposled pa se je na peto mesto prebil do tokratne dirke skupno prvi Viñales, ki pa je v lovu na vodilno četverico izgubil oblast nad motorjem in zdrsnil s steze ter drugič v sezoni predčasno končal dirko.

V vodstvo je prišel Rossi, Petrucci je bil drugi, nato pa je začelo deževati. Zarco se je odločil za taktično tveganje in je zamenjal motor, vendar se razmere na njegovo žalost niso bistveno poslabšale. V boj najboljših se je vključil Dovizioso, kasneje pa tudi Crutchlow.

Rossi in Petrucci sta se v zadnjih krogih oddaljila in se udarila za zmago, preostala trojica pa se je ob številnih prehitevanjih spopadla za uvrstitev na stopničke. Rossi je nato prišel do prve zmage v več kot letu dni in 115. v karieri.

"Fantastično. Tu nastopati je vedno nekaj posebnega, navijači so izjemni in res sem vesel, da mi je uspelo zmagati. Že kakšno leto sem čakal na tole, super je, res sem presrečen," je bil po dirki nasmejan italijanski veteran.

Med Rossijevo prvo in doslej zadnjo zmago v SP je minilo natanko 20 let in 313 dni (prvič je zmagal v razredu do 125 ccm v Brnu 1996), kar je nov rekord v karavani motociklistov. Ob tem pa je današnja zmaga še njegova jubilejna deseta v katedrali motociklizma, kot ljubitelji tega športa imenujejo klasiko na Nizozemskem.

Dovizioso ima zdaj na vrhu skupnega seštevka 115 točk, Vinales je ostal pri 111 in zdrsnil na drugo mesto, povsem blizu pa je tudi današnji zmagovalec Rossi, k je tretji s 108 točkami, Marc Marquez pa je četrti s 104.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta slavila Italijan Franco Morbidelli in Španec Aron Canet. Slednji je v moto3 premagal Italijana Romana Fenatija in Britanca Johna McPheeja, v moto2 pa sta drugo in tretje mesto osvojila Švicar Thomas Lüthi in Japonec Takaaki Nakagami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.