Slovenija
955 ogledov

“Doktor, ne govorite resnice”

Lucija Šikovec Ušaj Suzana Kos
Izvedenec: Plodu se je slabo godilo med porodom. Zdravniku žal posledic.

“S starši smo se ustno dogovorili, da poskusimo z vaginalnim porodom, če ne bo šlo, pa naredimo carski rez,” je včeraj pričal 49-letni porodničar Robert Likar, zdravnik v postojnski porodnišnici. Na koprskem okrožnem sodišču se je namreč nadaljevala obravnava v odškodninski tožbi v višini dobrih 480 tisoč evrov proti porodnišnici, ki jo je vložila družina iz Nove Gorice. Razloga za tožbo sta huda strokovna napaka porodničarja in umanjkanje pojasnitvene dolžnosti.

Tudi prvi s carskim rezom

Novogoričanka I. T. J. je v porodnišnico marca 2005 prišla z napotnico za carski rez, ki ji jo je napisala njena ginekologinja. Zaradi velike glavice otroka in ozke medenice matere je bil ta nujen. A porodničar carskega reza ni hotel opraviti, starši trdijo, da jim je celo dejal, da ga bodo morali plačati sami. V zapisniku poroda ni zaznamka o domnevnem ustnem dogovoru s starši. Likar se marsičesa včeraj ni spomnil, med drugim niti tega, da ga je oče večkrat prosil, naj pogleda zapisnik prvega poroda, pri katerem so prav tako morali na koncu opraviti carski rez. Zdravnik se prav tako ne spomni, da ga je oče večkrat zaman prosil, naj izmerijo velikost otroka in presodijo, ali se dejansko sploh lahko vaginalno rodi. Carski rez so nato morali urgentno opraviti tri ure po začetku poroda, saj je materi počila maternica.

Čakali predolgo?

Obramba ni dopustila, da bi Likar odgovoril na vprašanje, ali bi bil otrok tako prizadet, če se s carskim rezom ne bi tako dolgo čakalo. Otrokova ocena abgar (vitalne funkcije po porodu) je bila 1, Likar staršema ni pojasnil, kaj to pomeni. “Žal mi je bilo, da so nastale takšne posledice,” je dejal porodničar.

Izvedenec David Neubauer, specialist pediater in otroški nevrolog, pa je bil včeraj jasen: “Otrok je bil ob prihodu v porodnišnico zdrav, med rojevanjem pa mu je začelo primanjkovati kisika in zmanjšal se je pretok krvi v možgane. Plodu se od začetka poroda do carskega reza ni dobro godilo.” Ali je za hude poškodbe otroka krivo odlašanje s carskim rezom, bo ocenil Andrej Vogler, izvedenec za 
porodničarstvo.

Komentarjev 21
  • trajkovski.a.traikula 18:01 08.april 2014.

    Vam jaz nekaj o Likarju na kratko. Bil je gin. moje punce. Vname se ji žleza ne vem katera ker se ne spoznam vendar spodaj pač. Vse se je zgodilo zjutraj. Bila je še v službi. Komaj, res komaj je ...prikaži več prišla domov in se zvijala in po theh padala od bolečine, se odpravi v porodnišnico do takrat svojega gin. Likarja vendar slednji svojo pacientko odbije ker da potrebuje napotnico osebnega zdr. kateri takrat ni delal. Ko ga na kolenih prosi in se onesvešča od bolečine le privoli in jo operira.Zelo slabo narejeno vidno, zadebeljeno skratka nič lepo na pogled. Od takrat stalne bolečine na predelu operacije.Žal sem bil takrat službeno odsoten. Mogoče celo bolje ker bi mu izbil aroganco z obraza in to dobesedno.Moje mnenje je da je aroganten mazač ki je moji punci zaradi slabe volje slabo opravil delo zaradi katerega še danes nosi posledice. Dobro zanj da ga nebi znal prepoznati na videz.

  • suzana.kos 17:49 25.januar 2013.

    tisti, ki pozna zgodbo družine in kaj vse se dogaja v njihovem življenju po tem tragičnem dogodku, ne bi nikoli očital odškodninske tožbe...česa vse si ne morejo privoščiti v prizadevanjih, da bi zagotovili drugemu otroku ustrezno rehabilitacijo, ki je ZZZS ...prikaži več ne plačuje itd....se mi zdi, da tako enostranskih komentarjev, kot je tintinov, v tej zgodbi ne bi smelo biti...

  • enola 13:46 25.januar 2013.

    Kaj jima bo pomagal denar - hitela zagovarjat dobrega zdravnika, preden si prebrala članek in opis posledic, ki jih je porod pustil na otroku. In da, zgodba je žalostna - brez ampak!