Vizita za živali > Novice
152 ogledov

Dolg očesni stik s psom

Pes in otroka Profimedias
Lastnikom, ki so imeli dolg očesni stik s psi (v povprečju dve minuti in pol), se je med igro raven oksitocina zvišala za petino.

Biologa Miho Nagasava in Takefumi Kikusui z japonske univerze Azuba sta v raziskavo vključila 55 lastnikov psov, ki so se morali pol ure igrati s svojimi ljubljenčki, pred igro in po njej pa so jim odvzeli vzorce urina, da bi preverili stopnjo oksitocina. Hormon oksitocin je znan kot hormon 'povezovanja' in 'socializacije', povezan pa je z romantično ljubeznijo, prijateljstvom in skrbjo za otroke. Prav tako zmanjšuje stres, lajša depresijo in vliva zaupanje v ljudi. 

Hormon oksitocin

Kontrolna skupina je bila ločena v drugi sobi in se je morala popolnoma izogibati stiku z očmi svojih psov. 

Dogajanje med igro so snemali, vsakič, ko sta se pes in človek pogledala, pa so merili dolžino pogleda. Lastnikom, ki so imeli dolg očesni stik s psi (v povprečju dve minuti in pol), se je med igro raven oksitocina zvišala za 20 odstotkov. Odnos s psom so tudi bolje ovrednotili od tistih, ki se med dejavnostjo niso tako pogosto "spogledovali". Skupina, ki se je izogibala očesnemu stiku, je imela v urinu nižjo stopnjo oksitocina. 

Pes in pust | Avtor: Profimedias Profimedias
Kikusui je dejal, da s porastom oksitocina lahko razložimo, zakaj ukvarjanje s psi lahko izboljša razpoloženje ali pa celo simptome anksioznosti in depresije. ''Morda je oksitocin imel vlogo pri udomačitvi psov pred 15.000 leti, morda so med evolucijo ljudje in psi 'delili' enake socialne kode, kot so očesni stik ali 'rokovanje', zato so se psi lahko prilagodili človekovi družbi,'' pravi Kikusui. 

Ena od prejšnjih študij je pokazala, da so ljudje, ki so jim dali oksitocin, pogosteje gledali v oči ljudi na fotografijah, kakor tisti, ki so jim dali placebo.