Slovenija
35 ogledov

Delodajalci: Ta program si ne zasluži svojega imena

Dokumenti Profimedias
Če sindikatom polovična sprostitev varčevalnih ukrepov ni dovolj, delodajalci opozarjajo, da si program, ki ga bo vlada poslala v Bruselj, ne zasluži svojega imena in bo zelo obremenil prihodnje rodove.

Socialni partnerji so za današnjo sejo ESS dobili v roke le dopolnjen osnutek nacionalnega reformnega programa 2015-2016, ne pa tudi programa stabilnosti 2015.

Tako delodajalci kot sindikati so z dopolnjenim osnutkom nacionalnega reformnega programa 2015 - 2016 (NRP) - vlada jim  ga je predstavila še zadnjič preden ga pošlje v Bruselj - precej nezadovoljni. Sindikate moti le polovična sprostitev varčevalnih ukrepov, delodajalci menijo, da ni jasno, kdo bo to sprostitev plač, pokojnin, transferjev financiral in da bo na koncu zaradi tega trpelo gospodarstvo."Bistvene stvari, ki so nas vznemirjale že prej, so praktično zdaj še nekoliko slabše",je pred sejo ekonomsko socialnega sveta dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. 

Da je dokument slabši od prejšnjega in da v njem ni tistega, za kar so se dogovorili jezi tudi delodajalce:"Ta dokument si ne zasluži naslova reformni program,"  je dejala izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek. Predstavnica delodajalcev je prepričana, da bomo s takšnim NRP povečevali bremena gospodarstva: "Nimamo denarja za ceste, mlade in nihče se ne ukvarja s tem, kako se slabša razmerje med zavarovanci in upokojenimi ter da gredo vsa ta usklajevanja na dolgi rok v breme prihodkov, ki jih mora nekdo ustvariti, to pa je gospodarstvo".

V sredo bo vlada sprejela program

Tudi bo seji ESS ni znano, katere varčevalne ukrepe bo vlada zamenjala v dolgoročne, saj bo vlada o tem odločala v sredo. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateje Vraničar pa je na vprašanje, ali bo sprostitev pokojnin, plač javnih uslužbencev in socialnih transferjev, ki so jih napovedali ministri Erjavec, Koprivnikar in Kopač Mrakova, zadostila temu, da vlada ne bi odstopila od javnofinančnega primankljaja, načrtovanega pri 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), odgovorila pritrdilno.

Za zdaj kaže, da se nam prihodnje leto obeta sprostitev napredovanj v javnem sektorju, uskladitev pokojnin, pa tudi pri otroškem dodatku in štipendijah vlada prihodnje leto ne bo več varčevala. Zvišal se bo tudi minimalni osebni dohodek, ki je podlaga za izračun denarne socialne pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.