Zdravje > Aktualno
201 ogledov

Dolžina prstov veliko pove o vas

Roke v krogu Shutterstock
Skrivnost leži v prstancu, oziroma v njegovi primerjavi s kazalcem.

Če so oči ogledalo naše duše, tudi roke veliko povedo o nas, predvsem prsti. V obsežni in skupni študiji so jih analizirali raziskovalci britanskih univerz Oxford in Northumbria.

moški ženska pogovor | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot pravijo, razmerje v velikosti kazalca in prstanca lahko razkriva nekatere osebnostne lastnosti, kot je na primer nagnjenost k promiskuitetnemu vedenju.  

Raziskava, v kateri je sodelovalo 585 moških in žensk iz ZDA in Velike Britanije, tako ugotavlja, da so tisti z večjim prstancem izkazovali večjo željo po promiskuitetnem vedenju in to je veljalo za oba spola. Daljši prstanec povezujejo s količino testosterona v maternici, hormona, ki je odgovoren za libido pri obeh spolih.

Študija, ki je zajela 155 prostovoljcev moškega spola, je še pokazala, da so tisti, katerih kazalec je krajši od prstanca, vendarle prijaznejši in imajo boljši odnos s pripadnicami nasprotnega spola.

Ob tem je treba opozoriti, da ta prednost ni bila rezervirana za žene in partnerice, s katerimi so v intimnem odnosu, temveč za kolegice in sodelavke v službi.  Po navedbah raziskovalcev, so ti moški pogosteje pripravljeni na kompromis.

Kateri so bolj športni?

tekač moški | Avtor: Profimedias Profimedias

Podobna raziskav  nevroznanstvenikov z norveške univerze za znanost in tehnologijo (NTNU), ugotavlja, da so ljudje z daljšim prstancem manj tesnobni,  boljši so v fizičnih delih, za njih velja, da so tudi boljši športniki.

Kar se ljudi z večjim prstancem tiče, so znanstveniki ugotovili slabosti; kot je večja nagnjenost k ADHD - primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti in k avtizmu, predvsem pri moških. Seveda obstajajo tudi prednosti. Nižja raven testosterona v maternici se na primer povezuje z boljšim besednim spominom.

Bankirji pod drobnogledom

Sicer so podobno in raziskavo že pred časom izvedli tudi na cambriški univerzi  v Londonu, kjer so pod drobnogled vzeli bankirje. Tudi ta raziskava je dala zanimive rezultate, saj so bili bankirji z daljšimi prstanci uspešnejši od tistih s krajšimi.

V raziskavi so tudi ugotovili, da dolžina prstov pri ženskah ni v nikakršni povezavi z delovno storilnostjo in finančnim prilivom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dimnikar 18:30 23.februar 2017.

    Dragi wannabe novinarji na zurnali24, vprezite google in vtipkajte "correlation doesn't equal causation" nato pa objavite follow-up članek, v katerem se iskreno opravičujete za res, ampak res zelo veliko neumnost.

  • Avatar Leon
    Leon 14:57 23.februar 2017.

    Dolžina prstov veliko pove o vas...............predvsem koliko lahko nakradete z enim zamahom