Slovenija
21 ogledov

Dolžniki javni, številke skrite

Nataša Pirc Musar meni, da bi moral vsak pisno soglašati, da želi imeti enotno p Žurnal24 main
Vsak mesec bi objavili seznam vseh, ki imajo nad štiri tisoč evrov dolga, a brez višine dolga.

Ministrstvo za finance (MF) je očitno že pripravilo predlog sprememb, ki bi bile podlaga za objavo davčnih dolžnikov, dokazuje gradivo, ki smo ga pridobili. Zakaj so nam to pred dnevi na MF zamolčali, ni jasno. Je pa usklajevanje o 20. členu zakona o davčnem postopku, ki bo podlaga za javno objavo neplačnikov, potrdil urad informacijske pooblaščenke (IP), ki ga vodi Nataša Pirc Musar.

Kar dva seznama

Iz gradiva je razvidno, da pri ministru za finance Janezu Šušteršiču načrtujejo, da bi Davčna uprava RS (Durs) seznam neplačnikov davkov objavljala enkrat mesečno. Na seznamu bi se (vsaj po trenutno aktualni različici) znašli zavezanci za davek, “ki so v zamudi s plačilom svoje davčne obveznosti ali dela davčne obveznosti, ki presega štiri tisoč evrov, vsaj 60 dni”. Javno objavljeni bi bili tudi davčni zavezanci, ki “ne predlagajo obračunov davčnih odtegljajev v zakonsko določenih rokih”.

Pirc Musarjeva MF v pripombah opozarja, da predlog zakona ne določa, kaj javna objava pomeni. Je to objava na oglasni deski Dursa, posredovanje seznama medijem ali objava na spletni strani davčnega organa, sprašuje in svari, da je spletna objava “najbolj invazivna, zato terja največ previdnosti”.

To pa je stigmatizacija

Pooblaščenko najbolj preseneča, da pri posameznem dolžniku ni predvidena objava “višine domnevnega dolga”, s čimer bi na enak način “stigmatizirali domnevne davčne dolžnike, ki dolgujejo 4.001 evro in tiste, ki dolgujejo več milijonov evrov”. Meni, da je objavljanje seznamov neplačnikov “za vselej” povsem nesprejemljivo, zato naj MF določi rok trajanja objave. Nasprotuje tudi objavi osebnih podatkov davčnih dolžnikov posameznikov. Zaključi pa, da obrazložitve k spremembi zakona “niso prepričljive”, država pa odgovornosti izterjave davčnega dolga ne more in ne sme prevaliti na javnost, da bi ta s pritiski na dolžnike vplivala na večjo davčno disciplino.

Komentarjev 7
  • Trsten 12:33 18.oktober 2012.

    Problem je v moralni izprijenosti, tudi uradnikov na DURSu.

  • Trsten 12:30 18.oktober 2012.

    Marš lopovi pokvarjeni.

  • privat 05:46 01.september 2012.

    malo preveč kradete dursovci(na danes zakonit način)...zresnite se in vsak bo dal državi kaj je njenega...celoten zaslužek ali še več pa sigurno ni vaš..