Slovenija
843 ogledov

Dom na Komni poln gostov tudi pozimi

Dom na Komni. Žurnal24 main
Med 164 oskrbovanimi planinskimi kočami jih je v zimskem času odprtih kar 121. V visokogorju je stalno odprt Dom na Komni, kjer je že peto leto zapored zimski oskrbnik Herman Uranič. Pravi, da dela tudi pozimi ne zmanjka, številne so skupine tečajnikov turnega smučanja. Pri Domu na Komni, se spomni, je v času njegovega službovanja zapadlo tudi pet metrov snega.

Stalno odprtih planinskih koč v slovenskih gorah je v zimskem času 58, od tega 25 vse dni v tednu, ostalih 33 koč pa vse dni razen ob ponedeljkih ali / in torkih. Poseben status ima Triglavski dom na Kredarici; v zimskih mesecih je uradno zaprt, vendar tisti, ki pridejo do njega, ne ostanejo zunaj. Meteorologi, ki so stalno v domu, vsakogar sprejmejo in mu omogočijo prenočevanje v sicer neogrevanih prostorih. Dom ta čas ne nudi druge oskrbe.

Povsem druga zgodba je v Domu na Komni (1520 m), kjer sta tudi pozimi oskrbnik in kuharica. "Pozimi imamo veliko turnih smučarjev, saj v okolici potekajo tečaji turne smuke. Enodnevni tečaji so, dvodnevni, tudi tedenski. Največ turnih smučarjev je pri nas sicer od februarja do sredine aprila," pove Herman Uranič. Če se skupine ali tudi posamezniki najavijo, jim opremo s tovorno žičnico pripeljejo do doma. Dom na Komni sprejme do 120 ljudi, imajo skupinske in tudi dvoposteljne sobe, ki so centralno ogrevane, v koči so tudi tuši. 

Nesreč okrog Komne pozimi praktično ni

Do Komne v zimskem času pridejo tudi posamezniki, pot je shojena. Planinci, pripoveduje Uranič, se podajo tudi naprej od Komne; v bližini je Bogatin, podajo se tudi proti Sedmerim jezerom. "Če poleti v hribih srečujemo ljudi, ki so popolnoma neustrezno opremljeni, tega pozimi ni. Pridejo res pravi planinci, ki se zavedajo zimskih razmer v planinah," pravi Uranič.

Območje Komne sicer ni zelo nevarno zaradi plazov, vseeno pa lahko v planinah skozi vse leto lahko pride do nepredvidljivih situacij. "Najmanj smo veseli, ko gredo kaki posamezniki sami naprej. Tudi v primeru manjšega plazu se posameznik sam težko reši. Kakih večjih nesreč sicer v zadnjih letih na našem območju ne beležimo, zabeležili smo kak zvin kolena, da bi prišlo do česa hujšega pa ne," je zadovoljen oskrbnik Doma na Komni.

Najbolj varna pot do te koče je iz smeri slapa Savice; ljudem v zimskih razmerah v povprečju vzame od dve do največ tri ure hoda. Uranič pravi, da če je pot shojena, povsem povprečen planinec do koče potrebuje dve uri in pol.

Komna | Avtor: Shutterstock Komna Shutterstock

Nekateri iščejo več, kot jim koča lahko nudi

"Na Komni sva v zimskem obdobju vedno dva. Načeloma sva tu kuharica in jaz, ki skrbim za kočo in šank. Za obiskovalce, sploh če jih zaradi vremena pričakujemo več, imamo pripravljeno kar široko izbiro jedi. Ponudimo jim jote, različne juhe, golaž, ričet, špagete, tudi dunajski zrezek pripravimo, ocvrt krompirček, solato. Dom je kar se tiče ponudbe hrane res kar dobro oskrbljen, pripeljemo jo s tovorno žičnico," pove oskrbnik.

Oba s kuharico sta za nedoločen čas zaposlena prek Planinskega društva Ljubljana matica, oba delata skozi vse leto; kuharica ostane na Komni, Uranič pa se poleti premakne na Kredarico. Če so najavljene večje skupine ljudi, pridejo pomagati tudi študenti. Skozi vse leto.

"Zelo sem zadovoljen z zaposlitvijo, v gorah sem že deseto leto. Devet let sem delal na koči pri Triglavskih jezerih, potem sem šel na Kredarico, pozimi pa sem že pet let na Komni. Že kot fant sem rad hodil v gore, sploh v ta bohinjski konec. Situacija je nanesla, da sem iskal službo in naletel na oglas za oskrbnika koče. Prijavil sem se in bil sprejet. Mislil sem, da bom v gorah kako leto, dve, a služba mi je postala tako všeč, da se je kar držim," se nasmeji Uranič.

Nadaljuje, da je v gorah mir, da prihajajo dobri ljudje, da imajo tudi stalne stranke, s katerimi se lepo razumejo. "Posebno stresnih situacij ni, čeprav prihajajo tudi kakšni planinci, ki v kočah pričakujejo več, kot jim lahko ponudimo. No, na koncu se nekako vedno dogovorimo. Le kakšnih deset odstotkov je takšnih." Uranič pri tem poudari, da se vse slovenske koče postavljajo na zgleden nivo, da planincem več ne ponudijo le jote in ričeta ter odeje na skupnih ležiščih. "V zadnjih letih je vse širša ponudba tudi za vegetarijance, ki jih je vse več."

Hčerkica ga čaka v dolini

Samo januarja je na spletni strani Planinske zveze Slovenije moč zaslediti kar tri razpise za zimske oskrbnike planinskih koč; primernega oskrbnika iščejo za dom na Črni prsti, za Kočo pri Krnskih jezerih, PD Mežica pa išče oskrbnike za kar tri svoje planinske koče. Se ljudje težko odločajo za takšno delo?

"No, eni imajo predstavo, da ko bodo prišli v hribe, da bodo tu uživali. Izkaže se nekaj povsem drugega, sploh poleti, ko je sezona. Takrat pogosto nimamo dobesedno nič časa zase," zgoraj omenjeno pokomentira oskrbnik z 10-letnim delovanjem na takšnem mestu. Pove, da ima tudi sam družino v dolini, hčerka je še majhna. "Težko je, ker nismo več skupaj, a po drugi strani imam redno službo, preživljam vso družino."

Pozimi je lažje, pravi. "Če sem dvajset dni v koči, sem deset dni doma. Poleti pa je bilo kar težko, Kredarica je kar oblegana. Ko je imela hčerka rojstni dan, sem bil doma, za en teden smo šli še na morje. Več v dolini v treh mesecih nisem bil. Vendar po drugi strani, lahko bi bil voznik tovornjaka, pa me tudi ne bi bilo doma. Imam vseeno lepšo službo," se nasmeji. 

Planince lepo povabi v Dom na Komni, zaželjeno je, da se prej najavijo. "Kaže, da bo napadlo precej snega, razmere za turno smuko bodo več kot ugodne."
barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.