Svet
13 ogledov

Ban Ki Moon Pakistanu obljubil pomoč

Poplave so prizadele okoli 20 milijonov ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je prispel v Pakistan in prebivalcem obljubil pomoč. Združeni narodi so potrdili pojav kolere.

Ban Ki Moon naj bi si tekom dneva ogledal v poplavah opustošena območja. "Cel svet stoji za Pakistanom v teh težkih časih preizkušnje," je dejal Ban ob prihodu na letališču v Islamabadu in obljubil vso potrebno pomoč milijonom prizadetih v poplavah. "Tu sem, da pozovem mednarodno skupnost, naj okrepi pomoč Pakistanu," je dejal Ban. "Skušamo mobilizirati vso potrebno pomoč," je še dodal, hkrati pa Pakistan vzpodbudil, da ne bo ostal sam.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Združeni narodi so na mednarodno skupnost že naslovili poziv po 460 milijonih dolarjev  (353 milijonov evrov) pomoči za prizadete v poplavah, ki so po doslej zbranih podatkih zahtevale 1400 življenj, okoli šest milijonov ljudi pa naj bi ostalo brez strehe nad glavo. Po ocenah pakistanske vlade naj bi bilo takih lahko že okoli 20 milijonov.

Toda odziv mednarodne skupnosti je zaenkrat bolj počasen. Države so doslej obljubile le okoli 20 odstotkov sredstev, ki so po ocenah ZN potrebna za zagotovitev hrane, vode, šotorov in zdravil za prizadete v najhujši vodni ujmi v modernem Pakistanu.

Na prizadetih območjih izbruhnila kolera
Pojav kolere so potrdili Združeni narodi, ki so okrepili prizadevanja za zdravljenje tistih, pri katerih se je pojavila diareja, eden izmed simptomov kolere. Po podatkih ZN-a za akutno diarejo trpi najmanj 36 tisoč ljudi, pojav kolere pa so odkrili v okrožju Svat na severozahodu države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.