Svet
66 ogledov

Doma je skrival tank

Tank
1/5
EPA
Neki nemški upokojenec je imel v domači vili parkiran tank iz 2. svetovne vojne, torpedo, protiletalski top in še kup drugega orožja.

Policija je v sredo preiskala vilo v mestu Hekendorf v okolici Kiela, potem ko je tamkajšnje tožilstvo sumilo, da nek domačin doma nelegalno skriva več kosov orožja. Na to možnost jih je namreč opozorilo berlinsko tožilstvo, saj so že obiskali vilo med iskanjem izgubljenih nacističnih umetnin. 

Verjetno pa je preiskovalce presenetilo, na kaj vse so naleteli. Med orožjem je bil pravcati tank tipa panter, eden najpomembnejših orožij nemške armade izpred sedmih desetletij. Tam je bil tudi torpedo, čeprav ni jasno, iz katerega obdobja, pa protiletalski top in še kup drugega smtronosnega železja.

S tankom so imeli veliko dela, saj so morali na pomoč poklicati posebno vojaško vozilo, ki ga je zvlekla iz vile. 

Odvetnik "zbiratelja", ki naj bi bil star več kot 70 let, je trdil, da ne gre za nikakšno nevarno orožje, saj da tank ne more več streljati, zato njegov klient tudi ni kršil zakonodaje. 

Zanimivo je bila zbirka težkega orožja očitno javna skrivnost, saj je za tank vedel tudi župan Hekendorfa Alexaner Orth. "V tistile stvari se je prevažal naokoli med snežno katastrofo leta 1978," je dejal za Suddeutshce Zeitung. "Nekateri imajo radi vlakce, drugi pa tanke," je še dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.