Zdravje > Aktualno
1319 ogledov

Domača zdravila proti smrčanju

smrčanje Profimedias
Vredno poskusiti preden se odločite za operacijo.

Smrčanje pesti okrog trideset odstotkov odraslih, od tega približno 24 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk.

Zakaj smrčimo?

Smrčimo zaradi plapolanja mehkega neba. Študija, ki so jo opravili v ljubljanskem kliničnem centru, je pokazala, da je vzrok ožina za mehkim nebom, ki s spanjem postane ohlapna, jeziček se premakne globoko nazaj, za koren jezika.Temeljni vzrok je otežen pretok zraka skozi ožino, ki jo z žrelom tvori mehko nebo.

Smrčanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Na ožino lahko vplivajo debelost, povečani mandlji in žrelnica, pa tudi uživanje pomirjeval, uspaval in alkohola pred spanjem, ki prav tako povzročajo ohlapnost mišic mehkega neba. Tudi ležanje na hrbtu sproži ali okrepi smrčanje, saj mehko nebo v tem položaju pade nazaj in ravno tako utesni prehod zraka.

Ukrepi proti tej nadlogi so različni, nekateri se na koncu odločijo tudi za operacijo. Preden pa se odločite za takšen drastičen ukrep, se še prej splača poskusiti z domačimi zdravili. Poglejte, kako jih pripravimo:

Poprova meta

Gre za rastlino, ki odpra dihalne poti in tako omogoča, da boste lažje dihali, kar je pri smrčanju zelo pomembno. V skodelico mlačne vode dodamo tri kapljice eteričnega olja poprove mete in ga grgramo - za tem ga je treba izpljuniti. Postopek ponovite vsak dan.

Oljčno olje

Zelo verjetno je, da ga imate doma. Uporabite ga, ker sprošča tkiva in zmanjšuje nabreklost sluznice. V pol čajne žličke medu vmešate prav toliko olja. Zmes počasi sesate in jo pogoltnite pred spanjem. Postopek ponovite vsak večer. 

Kardamom

Mogoče se raje odločite za kardamom, ki je cenjen kot začimba in zdravilna rastlina in ga že od nekdaj uporabljajo v indijski kuhinji. Ta začimba tanjša sluz, kar pomaga pri kašlju in omogoča lažje dihanje. V kozarec tople vode dodamo pol žličke kardamoma v prahu in dobro premešamo. Pripravek spijemo pol ure pred spanjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.