Šport
38 ogledov

Domača zmaga v Silverstonu

Lewis Hamilton EPA
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 za VN Velike Britanije v Silverstonu.

Na domači preizkušnji, deseti postaji sezone 2016, je svetovni prvak Lewis Hamilton ugnal moštvenega sotekmovalca Nemca Nica Rosberga, tretji je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

V skupnem seštevku je v vodstvu ostal Rosberg, ki pa ima zdaj pred današnjim zmagovalcem le še štiri točke naskoka. Za Hamiltona je današnji uspeh že tretja zmaga v nizu na domačem prizorišču, četrta zmaga v sezoni 2016, skupno pa njegova 47. v karieri. S to številko je britanski dirkač ujel tudi rojaka Nigela Manslla, s katerim si zdaj delita prvo mesto na lestvici najboljših britanskih dirkačev v tem športu.

Zaplet pri Rosbergu

Potem ko je dirko končal na drugem mestu, bo moral na uradno potrditev te uvrstitve vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva še počakati. Vodstvo tekmovanja je proti Nemcu namreč po koncu preizkušnje uvedlo preiskavo zaradi nedovoljene komunikacije z moštvom.

Sporna je radijska komunikacija nekaj krogov pred koncem, ko so iz boksov Rosbergu svetovali, naj zaradi težav z menjalnikom ne uporablja sedme prestave. V letošnji sezoni so možnosti pogovorov med dirkači in moštvom prek radijskih zvez močno omejene, pravila pa natančno določajo, v katerih primerih lahko ekipa voznika obvešča o tehničnih vidikih oziroma težavah z dirkalnikom.

Začetek za varnostnim avtomobilom

Na stezi se je sicer dogajalo malo razburljivega. Začetek je zaznamoval dež, zato so dirkači startali za varnostnim avtomobilom. Ko se je ta umaknil, pa se vsaj na vrhu vrstni red ni veliko spreminjal.

Hamilton je ostal na vrhu, za dva od redkih razburljivih trenutkov pa sta poskrbela Rosberg in Verstappen. Mladi nizozemski adut Red Bulla se je najprej prebil na drugo mesto s spretnim prehitevanjem, toda 15 krogov pred ciljem mu je izkušenejši Nemec vrnil z enako mero in se spet prebil na drugo mesto.

"Ne vem, če je kdo sploh lahko še bolj vesel. Lepo je tudi, da nam je bilo ob koncu naše angleško vreme naklonjeno. V takšnih okoliščinah je težko voziti. A to je tudi mik britanske dirke, nikoli ne moreš povsem sproščeno samo krožiti do cilja," je dogajanje strnil Hamilton, ki je po podelitvi pokalov tudi pozdravil številne navijače, ki so se zgrnili pod oder za zmagovalce. Na dirkališču se jih je zbralo kar 130.000.

Za prvo trojico so se zvrstili Daniel Ricciardo (Red Bull),  Ferrarijev drugi voznik Kimi Räikkönen, dvojec Force Indie Sergio Perez in Nico Hülkenberg, osmi je bil Carlos Sainz (Toro Rosso), šele deveti pa prvi Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel.

"Start je bil težak. Max me je prehitel, ni bilo lahko, ko sem ga lovil, na koncu mi je uspelo. Nisem pa mogel do Lewisa, danes je bil prehiter," je bil kratek Rosberg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.