Slovenija
18 ogledov

Domače gospodarstvo rešuje le še izvoz energije

Slovenija 12.05.13, slovenski delavski migranti, Slovenija, delavci, foto: reute Reuters
Analiza lanskega poslovanja. Prihodki družb za sedem odstotkov manjši kot pred krizo, zaposlenih pa je manj za 75 tisoč ljudi.

Število zaposlenih je lani v primerjavi z letom 2011 upadlo za dobrih 14 tisoč. Delo je tako imelo 435 tisoč ljudi, kar je glede na obdobje pred letom 2008 oziroma začetkom krize kar 75 tisoč manj zaposlitev.

Tuji trg je priložnost

Vsi gospodarski kazalniki sicer niso slabi, saj je izvoz leta 2012 zrasel, a pretežno na račun 14 odstotnega skoka izvoza energije. Izvoz industrije je v primerjavi z letom prej vseeno manjši za dober odstotek. Podjetja so lani ustvarila za 78 milijard evrov oziroma dobra dva odstotka prihodkov več kot leto prej. Prihodki družb na tujih trgih so se v primerjavi s predkriznim obdobjem povečali za deset odstotkov. Prihodki družb na domačem trgu so vseeno še vedno za 12 odstotkov nižji kot leta 2008. Najbolj dobičkonosna so bila lani podjetja v predelovalni dejavnosti, ki so lani ustvarila za 432 milijonov evrov čistega dobička. Sledijo jim podjetja na področju oskrbe z električno energijo in plinom ter prometni sektor. Že četrto leto zapored največ izgube pridelajo podjetja v finančni in zavarovalniški dejavnosti. Lani so imela skupaj za 183 milijonov evrov čiste izgube. Sledijo jim družbe, ki se ukvarjajo z nepremičninami, gostinstvom in gradbeništvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.