Šport > Zimski športi
71 ogledov

Domači kraj diha s Tino Maze

sprejem srebrna Tina maze Ljubljana Žurnal24 main
Uspehe najboljše slovenske smučarke Tine Maze navdušeno spremljajo v njenem domačem kraju, v Črni na Koroškem. Tako črnjanski navijači, njen prvi trener Blaž Jelen, kot tudi njeni učitelji v osnovni šoli in šolarji.

Tina Maze, rojena 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu, se je smučati naučila pri treh letih. Ko se je nekaj let kasneje vpisala v Smučarski klub Črna, je bil njen prvi trener Blaž Jelen. Še ne desetletne se je spominja kot zelo ambiciozne in delovne punce.

"Vedno se je zelo trudila. Vedno je vztrajala, da bi imela najboljši čas. Vedno je želela več," se spominja Jelen in dodaja, da je med vrstniki začela izstopati pri 11 letih. Pravi, da je presrečen, da je del Tinine zgodbe, in dodaja, da je velikokrat "zelo težko" navijati, ker ve, kakšnim pritiskom je izpostavljena in kolikšna so odrekanja pri vrhunskem športu. Tina je pod njegovim vodstvom trenirala šest let, Jelen pa še danes v okviru črnjanskega kluba trenira cicibane, a priznava, da so pogoji za delo trenerjev danes veliko težji, kot so bili včasih.

Tina kot vzornica

Mnogim mladim smučarjem in drugim v Črni je Tina vzor. V Osnovni šoli Črna na Koroškem spremljajo njene uspehe, velikokrat si v avli šole učitelji in učenci skupaj pogledajo njene nastope v televizijskih prenosih in so veseli, kadar jih Tina obišče. "Otroci so navdušeni, kadar pride na obisk. Njeni uspehi jih motivirajo," pravi ravnateljica šole Romana Košutnik.

Kot pridne učenke se je spominja tudi njena učiteljica v prvem in drugem razredu, Marina Krivonog. Že takrat je zaradi treningov in tekem večkrat manjkala pri pouku, a je vedno s pridom vse nadoknadila. Pozitivno je vplivala na ostale. Takrat še kratkolasa punca je izstopala pri športni vzgoji, z drugimi je rada skakala "gumitvist", zelo rada je tudi risala, je povedala učiteljica.

"Spomnim se, da je v šolo večkrat prinesla punčke Barbie, s katerimi so se punce igrale med odmorom," pravi Tinina prva učiteljica in dodaja, da se je s sošolkami in sošolci dobro razumela. Učila se je tudi igranja na klavirja in obiskovala plesne delavnice.

"Tina Maze v prvi vrsti piše svojo zgodovino. A hkrati tudi zgodovino Slovenije, sveta in tudi Črne na Koroškem. Na njene uspehe smo Črnjani zelo ponosni," izpostavlja županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Rezultati Tine Maze, ki je od leta 2011 tudi častna občanka Črne, so dokaz, da z vztrajnostjo pride uspeh," pravi Lesjakova.

Zasluži svoj muzej

Črna na Koroškem, ki ima kot občina 3600 prebivalcev, se ponaša s kar sedmimi krajani, ki so kdajkoli sodelovali na olimpijskih igrah. Med njimi je tudi Tina Maze, županja pa ob načrtih za ureditev olimpijskega muzeja pravi, da si verjetno Tina ob vseh doseženih uspehih zasluži svoj muzej.

Prva dva črnjanska olimpijca sta bila smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, ki sta se udeležila olimpijskih iger v Saporu na Japonskem leta 1972. V kasnejših letih so na olimpijskih igrah poleg Mazejeve tekmovali še alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Črnjanske smučarje že več kot 20 let na tekmah svetovnega pokala, olimpijskih igrah in vseh drugih večjih tekmovanjih spremlja klub navijačev Fan club Črna na Koroškem. Predsednik kluba Aleš Tomše pravi, da so Tino spremljali v časih, ko ji ni šlo vse po načrtih, spremljajo pa jo tudi danes ob njenih odličnih dosežkih.

"Naša srečanja daleč od doma so, sploh ob dobrih rezultatih, pristna in polna smeha. Tina ceni našo prisotnost in je to večkrat povedala," je dejal vodja kluba črnjanskih navijačev, katerih razpoznavni znak na tekmah je glasna sirena. Klub šteje okoli 30 članov, ki si glede na svoje časovne in siceršnje zmožnosti letno v živo ogledajo vsaj deset večjih tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.