Šport > Zimski športi
28 ogledov

Dva Slovenca med sedem

Jurij Tepeš EPA
S tekmo v Bischofshofnu se je končala novoletna turneja. Dobil jo je Poljak Kamil Stoch, ki je tudi slavil na zadnji tekmi. Domen Prevc znova vodi v svetovnem pokalu.

Na zadnjo tekmo novoletne turneje se je uvrstila šesterica Slovencev, v prvi seriji pa bo eden izmed parov povsem slovenski, Peter Prevc se bo namreč pomeril z Anžetom Semeničem. Jernej Damjan se je za preboj v finalno serijo udaril s Čehom Romanom Koudelko, Cene Prevc z Norvežanom Robertom Johanssonom, Jurij Tepeš pa z Američanom Michaelom Glasderjem.

Domen v poskusni seriji dobil dvoboj

Izjemno težko delo je čakalo tokrat Domna Prevca. Ta se je moral pomeriti z Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem. Slednji je bil v kvalifikacijah šele 39., saj je imel v zraku velike težave zaradi vrtinčenja vetra. V prvi seriji sta se tako pomerila prvi in drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala, v poskusni seriji je bil boljši mladi slovenski skakalec, ki je zaostal le za Poljakom Kamilom Stochom. Tande je bil četrti.

Pred zadnjo tekmo novoletne turneje je v skupnem seštevku tekmovanja od Slovencev najvišje uvrščen branilec lovorike Peter Prevc, ki je deveti. Najstarejši od bratov Prevc je v poskusni seriji zasedel 14. mesto, 17. je bil Tepeš, 29. Semenič, 31. Damjan, 36. pa Cene Prevc.

Tepeš pred vsemi

Na tekmi je prvi nastopil Damjan in se z zmago prebil med 30 najboljših, manj uspešen pa je bil Cene Prevc, ki je moral priznati premoč Johanssonu. Nato pa je zablestel Tepeš, ki je pristal pri 141 metrih in prepričljivo prevzel vodstvo. Takrat drugi Michael Hayböck je zaostajal za 11,9 točke.

Takoj za Tepešem je sledil dvoboj najboljših v svetovnem pokalu. Tande je z mesto nižjega zaleta skočil 135 metrov, Domen pa je bil štiri metre in pol krajši. Oba sta se uvrstila med Tepeša in Hayböcka, Domen je zasedel prvo mesto med srečnimi poraženci.

Med te se ni uvrstil Semenič, premagal ga je Peter Prevc, ki pa ob močnem vetru v hrbet in nižjem zaletnem mestu ni uspel skočiti med najboljše. Po njegovem skoku je žirija nalet povišala za dve mesti.

V četrtem paru pred koncem serije je Piotr Zyla prehitel Domna, kasneje pa je to uspelo tudi Stochu, ki je na drugem mestu za Tepešem zaostal za 1,1 točke. Domen je bil po prvi seriji peti, Damjan 17., Peter Prevc pa 21.

Domen 4., Tepeš 7.

Slednja sta v drugo izgubila nekaj mest. Pred Domnom je izjemno skočil Hayböck (142 m), ki ga s prvega mesta kljub dobremu skoku (139,5 m) ni uspel spraviti tudi najmlajši od bratov Prevc. Za šest desetink je tega ugnal tudi Zyla, Poljak pa je s tem na koncu Domna za las zrinil z zmagovalnega odra.

Sledil je skok Tandeja, ki pa ga je v boju za skupno zmago zelo polomil in pristal le pri 117 metrih, s tem pa je na tekmi zaostal tudi za vsemi Slovenci. Stoch je imel tako odprta vrata do skupne zmage, to pa je potrdil z daljavo 138,5 metra. Povedel je tudi na tekmi. Sledil je le še Tepeš, ki pa je zmogel le 124,5 metra, kar je zadoščalo za skupno 7. mesto. To je njegova najboljša uvrstitev v sezoni. Damjan je osvojil 19., Petr Prevc pa 23. mesto.

V skupni razvrstitvi novoletne turneje je Stoch slavil pred rojakom Zylo, s tretjim mestom se je moral zadovoljiti nesrečni Tande. Dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija Stoch je kot drugi Poljak po Adamu Malyszu (2001) osvojil novoletno turnejo.

Domen Prevc je ob polomu Tandeja znova prevzel vodstvo v svetovnem pokalu.

Novoletna turneja, 4. tekma:

Komentarjev 4
  • lucija.cestnik 23:00 06.januar 2017.

    Pa to je nacionalna katastrofa. Zastave spustit na pol droga.

  • Papaja Popi 19:11 06.januar 2017.

    Odlični naši !!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 18:47 06.januar 2017.

    Škoda ,da RUMENJAKA Stare in Gabrijel pokvarita celoten prenos s svojimi pretiranimi navijaškimi elementi ,ki mejijo na norost .