Slovenija
71 ogledov

124 tisoč se jih je odločilo za .si

Računalnik Profimedias Fotografija je simbolična.
Pri slovenski domeni.si nismo le zurnal24.si, lahko smo tudi žurnal.si, saj je dovoljena uporaba strešic.

Do tega trenutka je domen s slovensko končnico .si že skoraj 124 tisoč, zanje pa se odloča vse več posameznikov in podjetij, so nam pojasnili na podjetju Register.si. Podjetje kot nacionalni register za domeno .si od leta 1992 deluje v okviru zavoda Arnes. 

Povečan interes za registracijo domene pripisujejo vse večjemu pomenu internetnih komunikacij: “Če nisi na spletu, te preprosto ni.” Po njihovih navedbah posamezniki z blogom ali življenjepisom tako dobijo tudi dodatno možnost za zaslužek oziroma promocijo na trgu dela.

Domene so naslovi na internetu. Nekdo z imenom in priimkom si lahko rezervira čisto svojo domeno, denimo janeznovak.si ali le novak.si. V tem primeru bodo temu primerni tudi elektronski naslovi, denimo pisarna@janeznovak.si ali janez@novak.si, ter naslovi drugih aplikacij. Z nakupom domene dobi podjetje ali posameznik v last izbrano domeno za določeno obdobje zakupa.

Kako zakupimo domeno? 

Na strani imej.si lahko uporabnik preveri, ali je želena domena še na voljo. Po izbrani domeni uporabnik izbere registrarja, pri katerem želi opraviti nakup domene in sledi postopku registracije na njihovi spletni strani. Cene so odvisne od izbranega registrarja, znašajo pa okoli dvajset evrov za eno domeno. 

Uporabniki lahko sicer izbirajo različne domene, kot so denimo najbolj znane .com .net ali .eu. Kljub temu pa ima domena .si določene prednosti, kot je denimo možnost uporabe nacionalnih znakov Č, Š ali Ž. 

Na Register.si so nam pojasnili, da so domene .si zaradi skupka storitev, ki jih upravlja zavod Arnes tudi varne, morebitni domenski spori pa se rešujejo kar v Sloveniji.

Kot prednost domene .si izpostavljajo že omenjeno dejstvo, da se lahko uporabljajo tudi črke s strešico, “kar povečuje izbiro in kreativnost domene.” Dodajajo, da domena .si omogoča odprto tvorjenje besednih zvez in pomenov, saj je število zasedenih besed manjše kot pri vseh drugih primerljivih in konkurenčnih domenah.