Svet
38 ogledov

O Trumpu: "Kaj je kadil?"

Donald Trump EPA
Izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa na sobotnem zborovanju na Floridi glede dogajanja na Švedskem so pozvročile veliko začudenja in zmede.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto nastopil na zborovanju na Floridi. Zbranim podpornikom je obljubil, da se bo zavzel za strožjo priseljensko politiko. "Moramo zaščititi našo državo," je dejal Trump. "Poglejte, kaj se dogaja v Nemčiji, poglejte, kaj se je minulo noč zgodilo na Švedskem," je izjavil Trump in pri tem naštel teroristične napade, ki so se zgodili v Bruslju, Nici in Parizu. "Švedska. Kdo bi to verjel? Švedska," je dodal, ne da bi podrobneje pojasnil, kaj je mislil. Je pa ob tem pripomnil, da je ta država sprejela večje število migrantov.

Začudena javnost

Trumpovo omenjanje Švedske je sprožilo veliko začudenja. Nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt se je prek Twitterja čudil Trumpovim izjavam. "Švedska? Teroristični napad? Le kaj je kadil?" je zapisal.

Magnus Ranstorp, ki se ukvarja z raziskovanjem terorizma na švedski univerzi za obrambo, je po ogledu posnetka s Trumpovo izjavo tvitnil, da gre za "lažno novico".

Kmalu so se na družbenih omrežjih zvrstili zapisi, da se na Švedskem ni nič zgodilo in da je bila v soboto glavna novica izbor za popevko Evrovizije. Nekateri ugibajo, da je Trumpovim izjavam botroval prispevek televizije Fox News o težavah, povezanih s priseljenci na Švedskem, ki so ga v petek predvajali v ZDA.

Napovedal spremembe glede deportacij

Trumpova administracija je po poročanju Reutersa pripravila nov dokument, na podlagi katerega bi razširili krog migrantov, ki bi jih nemudoma deportirali. V javnost naj bi dokument prišel v naslednjem tednu. Na seznam ljudi za takojšnjo deportacijo naj bi se uvrstili tudi tisti, proti katerim so vložene obtožnice. 

 

 
Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 14:20 20.februar 2017.

    "Švedska. Kdo bi to verjel? Švedska" ... kaj je tukaj spornega, kaj je narobe, imajo mnogo beguncev, migrantov, zaradi njih tudi mnogo kriminala ... Tramp ni omenil terorističnega napada ali kaj podobnega, najbrž ni naključje, da on ve več ko ...prikaži več mi vsi ostali, ima mnogo pravih informatojev, ki služijo državi, ... mislim da s to izjavo ni nič narobe, ker situacija ni rožnata in švedska je še kako založena s temi migranti ... je bi pa pred časom članek o tem kako je norveška izgnala ene 10.000 migrantov in glej ga varnost se je izboljšala, kriminal je padel

  • mrki 21:12 19.februar 2017.

    POP Sekret in A Kanalizacija nista verodostojen medij ?

  • mrki 21:11 19.februar 2017.

    Mislim da so se Švedi pošteno zakadili - totalni multikulti in lažejo svojemu narodu. Počasi se njdejo osebe , ki so začele govoriti o dejanskem stanju na Švedskam.