Šport
180 ogledov

Za pozitivne vzorce kriv seks!?

ruske športnice EPA
Ruski minister za šport Vitalij Mutko meni, da so pozitivni dopinški vzorci nekaterih ruskih športnic posledica spolnih odnosov pred testiranji.

Dopinška afera v Rusiji, ki že več mesecev pretresa šport v tej državi in po vsem svetu, je po mnenju ruskega ministra za šport Vitalija Mutka tudi posledica povsem življenjske dejavnosti. Mutko meni, da je za več dopinških primerov v Rusiji razlog povsem preprost - seks športnic pred testi.

V pogovoru za časnik Sport Express je Mutko stopil v bran predvsem športnicam svoje države, ki so jih v zadnjem času ujeli pri dopinških prekrških. "Veste, če imate spolne odnose pet dni pred dopinškim testom, lahko v telesu še vedno najdejo moško DNK," je med drugim dejal Mutko.

S tem se je Mutko odzval na del razvpitega McLarnovega poročila, ki je konec leta 2016 pošteno zamajalo ruski šport. Med očitki o sistematičnem dopingu v tej državi so našteti številni primeri, skupaj je sumljivih več kot tisoč športnikov, v poročilu pa je naveden tudi primer dveh članic hokejske izbrane vrste, pri katerih so v vzorcu našli moško DNK.

vitalij mutko | Avtor: EPA EPA
Obregnil se je tudi ob po njegovem mnenju nepravično obravnavo ruskih športnikov v primerjavi s tistimi iz drugih držav. "Nekdo lahko poljubi dekle, ki je uživalo prepovedana sredstva ali droge. Če je tujec, ga bodo samo opozorili, če je Rus, sledijo sankcije," pravi Mutko. Pri tem je namignil na kanadskega skakalca s palico Shawna Barberja in francoskega teniškega igralca Richarda Gasqueta. Pri obeh so v vzorcih našli sledove kokaina, a sta se kazni izognila, ker sta pojasnila, da sta do pozitivnih sledi prišla na način, kot ga je opisal Mutko.

Ruski minister je sicer še enkrat zavrnil verodostojnost McLarnovega poročila, saj meni, da je glavni "žvižgač" Grigorij Rodčenko, nekdanji vodja protidopinškega laboratorija v Moskvi, ki je preiskovalcem priskrbel veliko informacij, navaden manipulator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.