Svet
42 ogledov

Dosežen dogovor o evakuaciji Alepa

Ljudje zapuščajo Alep EPA
Vpletene strani v Siriji so dosegle dogovor o takojšnji evakuaciji civilistov in opozicijskih borcev iz vzhodnega dela Alepa.

"Dosežen je bil dogovor o evakuaciji prebivalcev Alepa, civilistov in borcev z njihovim lahkim orožjem, iz obleganih delov vzhodnega Alepa," je sporočil Jaser al Jusef iz političnega urada uporniške skupine Nuredin al Zinki. Dogovor po njegovih besedah podpirata Rusija in Turčija.

Viri v sirski vladi medtem trdijo, da so njihovi pogajalci vztrajali pri tem, da uporniki pred odhodom odložijo orožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor je potrdil tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin. "Moje zadnje informacije so, da je bil dosežen dogovor na terenu, da bodo borci zapustili mesto," je povedal za medije. Dodal je, da bi do evakuacije lahko prišlo v nekaj urah. O razmerah v Alepu prav zdaj na izredni seji razpravljal Varnostni svet ZN.

Po poročanju Independenta milica, zvesta Asadovi vladi, pobija civiliste. V neki hiši, ki jo obstreljujejo, naj bi bilo ujetih približno 100 otrok. Na strehah naj bi bili ostrostrelci, ki svoje orožje uperjajo na ulice. Lynn Maalouf, iz urada Amnesty International v Bejrutu, pravi, da hladnokrvno morijo otroke. Sirska vojska navedbe zanika in jih označuje za obupan poskus zbujanja simpatij mednarodne javnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • privat 12:54 15.december 2016.

    doseženo je le to da se lahko še naprej pobija in reducira muslimansko prebivalstvo. Turki pa se pogajajo z morisko rusijo..

  • Žurnalček 04:46 14.december 2016.

    Vedno in povsod PORAŽENI preda orožje , zato mi tole filozofiranje o umiku tistih , ki so zakrivili vojno skupaj z orožjem nikakor ne gre v račun. No v taki situaciji je pa dobro , da pridejo na predajo z ...prikaži več orožjem ,se bodo vsaj ločilo kdo je kdo , vojak al civilist !

  • Božidar Dinič 19:47 13.december 2016.

    snajperisti jebenti kot v bosni ubijajo otroke in civiliste