Slovenija
57 ogledov

Dostavili hrano s prepovedanim barvilom

Rdeči križ Gregor Katič
Ministrstvo za socialne zadeve je izrazilo razočaranje nad kakovostjo izdelkov, ki jih je zagotovil Mercator za pomoč najbolj ogroženim. Nejajčne testenine naj bi tako vsebovala jajca, a Mercator s svojimi raziskavami to zanika.

Na ministrstvu za delo so danes, po tem ko je nacionalni laboratorij za zdravje potrdil, da nejajčne testenine vsebujejo sledi jajc, od Mercatorja zahtevali, da testenine, ki so že dostavljene v skladišča odstranijo in jih nadomestijo z novimi. Ustavili pa so tudi razdeljevanje testenin v paketih najbolj ogroženim, ki jih sicer delita Rdeči križ in Karitas. 

Na ministrstvu so izrazili "razočaranje in ogorčenje nad tem, da je dobavitelj dostavil hrano, ki odstopa od zahtev o kakovosti izdelka in pričakujemo, da bo v skladišča humanitarnih organizacij v najkrajšem možnem času dostavil kakovostne testenine, kot so bile zahtevane v javnem naročilu".

Mercator zanika

A Mercator zanika, da naj bi nejajčne testenine podjetja Vispak vsebovala jajca:"Po ugotovitvi suma prisotnosti jajčnih beljakovin v sledovih, je Mercator naročil raziskavo o prisotnosti jajčnih beljakovin v dostavljenih izdelkih pri neodvisnem tujem akreditiranem laboratoriju. V okviru raziskave, ki jo je na treh vzorcih dostavljenih špagetov izvedel neodvisni laboratorij Neotron SpA iz Italije, prisotnost jajčnih beljakovin ni bila zaznana v niti enem vzorcu." V Mercatorju so ob tem še zagotovili, da bo podjetje Vispak vseeno odstranilo vso dostavljeno količino ter jo nadomestil z novim izdelkom. Podjetje je raziskavo posredovalo tudi ministrstvo za delo.

Prisotno nedovoljeno barvilo

Poleg tega, da nejajčne testenine vključujejo sledi jajc, kar lahko predstavlja nevarnost za tiste alergične na beljakovine jajc, pa je danes nacionalni laboratorij za zdravje ugotovil še, da je na embalaži testenin iz durum zdroba navedena vsebnost barvila beta karoten, ki pa ni dovoljeno za uporabo v tovrstnih izdelki in je tudi prepovedano v Evropski uniji.

Komentarjev 7
  • Ferluci 10:47 17.januar 2015.

    Drži, kar si napisal. Mora pa pisati na deklaraciji. Enako velja za druga živila.

  • Papaja Popi 08:48 17.januar 2015.

    Za denar, s katerim nekaj kupuješ, moraš dobiti tisto, kar kupuješ in ne vsega kar ti hočejo podtakniti.

  • Skippy 22:35 16.januar 2015.

    Neko delo si v JS morajo najti.