Šport
40 ogledov

Dovizioso na to čakal sedem let

Andrea Dovizioso
1/5
EPA
Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec predzadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP.

Na preizkušnji v Maleziji je drugo mesto za Andreo Doviziosom osvojil Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil moštveni sotekmovalec slednjega Jorge Lorenzo. Za Doviziosa je današnja zmaga prva v elitnem razredu v tej sezoni in njegova prva za Ducati. Italijan je postal deveti dirkač, ki je dobil vsaj eno dirko razreda motoGP v sezoni 2016.

Dirka v Maleziji je imela dva dejavnika, ki sta precej vplivala na potek in razplet. Prvo je bilo vreme, močno deževje, ki je zaznamovalo večji del dirkaškega konca tedna: dež je za nekaj minut prestavil tudi začetek dirke v elitnem razredu, dirkači pa so se nato podali na precej mokro stezo. Drugi pa so bili padci nekaterih najboljših, med drugimi je s steze zdrsnil tudi sveži svetovni prvak Marc Marquez, ki se je sicer pobral in končal na 11. mestu.

Po startu so se v prvem krogu v vodstvu izmenjali številni dirkači, pozneje pa se je izoblikovala vodilna skupinica z obema Ducatijema in Rossijem. Večkratni svetovni prvak in izkušeni veteran je bil v vodstvu do zadnje tretjine dirke.

Pred tem je bil njegov najbolj oster tekmec Andrea Iannone, toda Ducatijev dirkač je naredil napako osem krogov pred koncem in v enem od zavojev zdrsnil v pesek. Takšen razplet je boj za vrh prepustil le Rossiju in Doviziosu, slednji pa je izkoristil napako prvega pri zaviranju pet krogov pred koncem. Rossi je ostal na stezi, toda od tedaj ni več mogel slediti Ducatiju. Dovizioso je tako brez težav nadzoroval tekmece v zadnjih krogih, Rossi je bil drugi, do tretjega mesta pa je z nekaj sreče in po padcih tekmecev prišel Lorenzo. Sredi dirke je bil še na šestem mestu, toda padci Marqueza, Iannoneja in Cala Crutchlowa so mu pomagali do zmagovalnega odra.

"Prva zmaga je bila leta 2009, od takrat je minilo veliko časa. Lep trenutek, vesel sem, da sem zmagal v teh razmerah. Tudi zaradi moštva, ki je garalo za ta uspeh. Hvala vsem," je Dovizioso čustveno podoživel drugo zmago v karieri, od prve je minilo kar sedem let.

Andrea Dovizioso  | Avtor: EPA EPA

"Dobro sva se borila z Andreo, a sem se prehitevanja lotil malo preveč optimistično. Moral sem upočasniti, da ne bi padel. Škoda, želel sem zmagati, ampak pomembne so tudi točke za drugo mesto v SP," je ključni trenutek opisal Rossi. "Imel sem srečo. Brez padcev tekmecev bi bil šesti. A sem na stopničkah, zame je v dežju to dober dosežek, dobil sem nekaj samozavesti," pa je bil pošten Lorenzo.

Skupni seštevek je že dve dirki odločen, prvak za sezono 2016 je Marquez, ki ima zdaj 278 točk. Drugi je Rossi z 236, tretji pa Lorenzo z 208; Španec ima tako le še minimalne teoretične možnosti, da se prebije na skupno drugo mesto, za katerega Italijan potrebuje le še točko.

Zarco ubranil naslov

Francoz Johann Zarco je na dirki razreda moto2 zmagal in si zagotovil naslov svetovnega prvaka za sezono 2016, saj ima že neulovljivo prednost pred tekmeci. Francoz je prvi, ki je v tem razredu postal prvak dvakrat zaporedoma. Na današnji dirki, ki jo je prav tako zaznamovalo močno deževje, je bil drugi Italijan Franco Morbidelli, tretji pa Nemec Jonas Folger.

Francoz ima zdaj neulovljivih 37 točk naskoka pred tekmeci, do konca sezone pa je le še ena dirka. Odkar so leta 2010 uvedli razred moto2, še nikomur ni uspelo slaviti dvakrat v skupnem seštevku.

"Težko je nadzorovati čustva v tem trenutku. Težka dirka je bila, a dobra. Nisem najbolje začel v mokrem, ko pa se je steza začela sušiti, sem lahko napadel. Lep način za to, da postaneš svetovni prvak," je po zmagi dejal francoski dirkač.

V najšibkejšem razredu moto3 je bil najboljši Italijan Francesco Bagnaia pred Čehom Jakubom Kornfeilom in Nizozemcem Bojem Bendsneyderjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.