Svet
57 ogledov

"Dovolj nam je EU, čakamo 54 let"

Referendum v Turčiji EPA
Nedeljski referendum v Turčiji ni izpolnil standardov Sveta Evrope, so v sporočilu zapisali mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Turški predsednik Erdogan je ocene ostro zavrnil in med drugim napovedal tudi referendum o članstvu držve v Evropski uniji.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi izpostavljajo, da je bil zakonski okvir nedeljskega referenduma neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav.

Referendum je potekal v političnem okolju, v katerem so bile temeljne svoboščine, nujne za demokratičen proces, omejene zaradi izrednih razmer, vpleteni strani pa nista imeli enakih možnosti za predstavitev svojih stališč volivcem, so sporočili iz Ovseja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je oceno opazovalcev ostro zavrnil. V nagovoru privržencev pred predsedniški palačo v Ankari je opazovalcem sporočil, naj se zavedajo, "kje je njihovo mesto".

"Ne vidimo, ne slišimo in ne poznamo politično motiviranih poročil, ki jih boste spisali," je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. "Ta država je izpeljala najbolj demokratične volitve, kakršnih nismo videli še v nobeni od zahodnih držav," je pribil in dodal, da bo Turčija nadaljevala po svoji poti.

Turški predsednik je medtem napovedal tudi možnost še enega referenduma. "Kaj so nam v 54-tih letih naložili, da delamo pred vrati Evropske unije? Da čakamo!" je omenil Erdogan in omenil možnost, da v državi izpeljejo še en referendum, in sicer o vstopu v Evropsko unijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • privat 10:02 28.april 2017.

    treba je podpirat več drugačnost..zakaj?? pol bodo samo taki kot si ti!! bedaki! kaj ni lepše ,če so tudi drugačni..kaj ne vidiš kak bedak si?

  • privat 10:00 28.april 2017.

    prav je da turčija zahteva svoj jaz..zakaj je mislila da eu ima bodočnost in sočlovečnost! eu strmi po hitlerjevih idejah..ena vera ,en narod ,en bog. kermu to še ni jasno??

  • valerijakregar 12:16 20.april 2017.

    čemu ne poročate o tem, kako se novouvoženi "delavci" znašajo nad našo imovino v migrantskih centrih :povzet komentar :Komentator cocker na MMC je zapisal:"Nihče se ne boji beguncev, mi pa povejte eni, kako to da ...prikaži več vas in varuhinjo in ostale fila-mega-internacionalo-trope ne moti to, da v azilnem domu ob izpadu wifija begunci demulirajo wcje in iztrgajo tuše iz zidov. O tem se seveda ne sme pisat v in informirat. In v dveh dneh je vse poštimmano od hitrjšga wifija do novih tušev in wcjev.