Zdravje > Eko kotiček
94 ogledov

Dovoljenje za sajenje jabolk z GSO

jabolka Žurnal24 main
V ZDA bo dovoljeno prodajati gensko spremenjena jabolka, ki ob rezanju ne porjavijo. Bodo kmalu tudi pri nas?

"Bi kupili jabolka, ki ne porjavijo? Kaj pa, če vam povemo, da ne rjavijo zato, ker so gensko spremenjena?" sprašujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

V ZDA bo namreč podjetje Okanagan Speciality Fruits lahko sadilo gensko spremenjena jabolka, ki ne porjavijo, če jih narežemo, ali kadar so jabolka obtolčena. "Jabolka so gensko spremenjena tako, da v primeru, ko je celica jabolka poškodovana, ne izločajo encima, ki povzroča rjavenje sadeža. Potrošnikom v ZDA bodo na voljo dve sorti tako spremenjenih jabolk: granny smith in zlati delišes," opisujejo.

Morda tudi pri nas

Skladno z zakonodajo, ki velja na trgu ZDA, pridelovalcem teh sort ne bo potrebno označiti, da gre za GSO živilo. "V primeru, da bo sporazum TTIP sprejet, bodo lahko tudi na našem trgu jabolka in tudi druga živila pridelovalcev iz ZDA, ki bodo vsebovala GSO, pa ne bodo označena," opozarjajo in dodajajo, da je sicer v ZDA že dovoljena prodaja gensko spremenjene papaje in sladke koruze.

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo oziroma TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir v številnih gospodarskih sektorjih. 

Komentarjev 1
  • erikkk 06:47 03.marec 2015.

    Pa se je začelo, kmalu bomo imeli celo evropo onesnaženo z GSO, svojega saditi ne bomo mogli, oziroma nič ne bo hotlo rast ...samo tepci sprejemajo neke take sporazume ... ne zavedajo se da uničujejo rastlinje in zemljo