Slovenija
44 ogledov

Drage patrie parkirane v Mariboru

patria avtocesta Žurnal24 main
Vojaki v Afganistanu uporabljajo le štiri patrie, nekaj vozil si izposojajo od Američanov.

“Slovenija gradi vojaške zmogljivosti prvenstveno za nacionalne potrebe,” v Slovenski vojski (SV) komentirajo dejstvo, da vojaki v Afganistanu uporabljajo le štiri osemkolesnike svarun (uradno ime patrij), medtem ko so preostali v mariborski vojašnici.

Milijoni za usposabljanje

SV ima ta hip v uporabi 30 osemkolesnikov, od tega jih je 26 v 74. motoriziranem bataljonu v Mariboru. V SV pojasnjujejo, da na njih “poteka usposabljanje posameznikov in posadk”. Strokovnjak z obrambnega področja pravi, da patrie niso bile kupljene le za mednarodne misije. “Je pa res, da so politiki uporabljali argumente, da jih potrebujemo za varnost naših vojakov v Afganistanu. S tem so želeli upravičiti nakup, ki ga očitno niso znali argumentirati drugače,” zaključuje.

Bodoča lokacija neznana

SV trenutno ne ve, ali bo v Afganistan poslala še več svarunov. “V prihodnje jih bomo uporabljali za nacionalno obrambo, od nalog, ki jih bo SV določila vlada, pa bo odvisno, s kakšnimi sredstvi bomo sodelovali na mednarodnih operacijah,” pojasnjujejo. Eden od obrambnih strokovnjakov se pri tem sprašuje, ali so patrie sploh primeren tip vozila za boj v Aganistanu: “To so bojna vozila, ki imajo sicer dobro protiminsko zaščito, a v Afganistanu se vojaki bojujejo proti gverilcem. Zato tudi uporabljajo vozila drugih vojsk.” Kot razlaga ministrstvo za obrambo (Mors), SV od ameriške vojske brezplačno najema dve oklepni tovorni in štiri lahka oklepna vozila, “ki pripadnikom kontingenta pri opravljanju nalog dajejo dodatno zaščito”.

Pogajanja o pogodbi potekajo

Čeprav je Slovenija do zdaj od predvidenih 135 nabavila le 30 oklepnikov 8x8, pogodba o nakupu preostalih po besedah ministrstva še vedno velja, a se ne izvaja. “To pomeni, da se nova vozila, predvidena v pogodbi, ne proizvajajo in jih naročnik ne prevzema,” pravijo na Morsu. Pogajanja o spremembi pogodb za nakup svarunov med državo in proizvajalcem še potekajo. “Pred sprejetjem kakršnekoli odločitve glede sprememb pogodbe s strani naročnika se bo s tem seznanila vlada,” zagotavljajo na Morsu. Hkrati priznavajo, da ne vedo, kdaj naj bi se to zgodilo. “Ta negotovost je problematična predvsem za SV, ki v svojih načrtih računa na vsa ta vozila, a v resnici ni zagotovil, da bodo tudi dobavljena,” komentira obrambni strokovnjak.

Komentarjev 2
  • tralala 18:33 10.marec 2012.

    +10

  • Žurnalček 14:09 10.marec 2012.

    Patrie važne za obrambo Slovenije ! A ni fino , ko ti za smeh ni več potrebno kupovati Pavlihe ! Tisti, ki je to izjavil je totalni idiot v vojnem znanju. Patrije se lahko uporabljajo samo za protipartizansko bojevanje in ...prikaži večin varovanju komunikacij na terenu, kjer delujejo lahko oborožene partizanske enote. To je pa Afganistan in povojni Irak, ter Libija. Dobre so tudi proti demosnstracijam in borbam v mestnih področjih. Uporabljati pa njih , saj drugega nimamo , kot njih kot oklepno orožje v tankovskih borbah je pa tako , kot če bi se vojak skrival za konzervo sardin, namesto , da bi se ukopal. In one naj bi na nekakšen način branile Slovenijo. Niti za 1 samcato sekundo , niso sposobne upočasniti kakršen koli prodor v katerikoli smeri , proti napadalcu, ki je napad vnaprej planiral. Laž do laži, da je banda lahko pobrala provizije . In to tisti , ki so jim smrdljivi gobec poln skrbi za SLO! Ogabni ste !