Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Dragi napravi delujeta v prazno, bolniki se vozijo v Ljubljano

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Pet milijonov evrov vredna obsevalnika že dve leti obratujeta v prazno, onkološki bolniki pa se vozijo v Ljubljano. Z UKC Maribor sedaj sporočajo, da naj bi prihodnji teden vendarle začeli zdravljenja z obsevanjem, vendar v precej manjšem obsegu.

Slabo leto po odprtju mariborske onkologije se tamkajšnji bolniki še vedno vozijo na obsevanja v Ljubljano. Obsevalnika, za katera je UKC Maribor odštel pet milijonov evrov, namreč zaradi pomanjkanja kadra zgolj vklapljajo in izklapljajo.

Z oddelka za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sedaj sporočajo, da naj bi prihodnji teden vendarle začeli zdravljenja z obsevanjem.

Takoj, ko bodo dobili dovoljenje, bodo začeli sprejemati na obsevanje prve bolnike, a sprva le tri ali pet, saj bodo zaradi nujnega usposabljanja kadrov uvajali dejavnost postopoma. "Najprej bomo začeli obsevati bolnike na področju paliativnih obsevanj, to so najtežji bolniki, nato pa bomo postopno uvajali dejavnosti, za katere smo se dogovorili, to so področja raka dojk, pljuč in prebavil," je pred časom pojasnila strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

Novozgrajeni oddelek za onkologijo so v UKC Maribor odprli decembra lani. Z januarjem je začela delovati enota za internistično onkologijo, kjer izvajajo sistemsko onkološko zdravljenje.

Dolgi administrativni postopki

Najprej se je nekoliko zavleklo sklepanje pogodbe o sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, brez pomoči katerega oddelek ne more zaživeti, nato pa je bilo treba urediti še zaključne tehnične in administrativne postopke.

Zdravljenje s pomočjo linearnih pospeševalnikov, ki so ju z donacijo Švice nabavili pred dvema letoma se namreč lahko šele začne po pridobitvi dovoljenja Uprave RS za varstvo pred sevanjem.

Kot so za povedali na ministrstvu za zdravje, postopek izdaje dovoljenja za izvajanje sevalne dejavnosti ter dovoljenj za uporabo linearnih pospeševalnikov še ni zaključen, saj UKC Maribor še ni predložil vse potrebne dokumentacije.

"Uprava RS za varstvo pred sevanji je pregledala vso do sedaj prejeto dokumentacijo, na njeni podlagi smo tudi že pripravili osnutke potrebnih dovoljenj. Pričakujemo, da bomo dovoljenja izdali takoj, ko prejmemo manjkajočo dokumentacijo, povezano s preverjanjem in zagotavljanjem kakovosti obsevalnih naprav (linearnih pospeševalnikov), ki je ključnega pomena za varnost pacientov," so navedli na ministrstvu.

Usposobiti bo treba še kar nekaj kadrov

Linearni pospeševalnik | Avtor: Profimedias Profimedias
Težava so tudi kadri. Trenutno imajo v enoti za radiologijo le eno specialistko radioterapije, pet je specializantov. Takrat računajo, da bodo na mariborski onkologiji zdravili z obsevanjem okoli osemsto bolnikov letno. Ti se morajo zdaj voziti na obsevanja v Ljubljano.

Dragi obsevalniki obratujejo v prazno

Dva sodobna obsevalnika, vredna pet milijnov evrov, medtem že dve leti čakata na paciente, priklopljena in nared za zdravljenje.

Tehniki napravi že dve leti zgolj priklapljajo in izklapljajo, da se ne bi pokvarili. Ob tem mariborski UKC plačuje za njuno vzdrževanje plačuje kar 115 tisoč evrov na mesec. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.