Slovenija
902 ogledov

Drago smučanje za starše z malimi otroki

Na snegu z otroki Profimedias
Ker so dnevne karte neprenosljive, je edina možnost za izmenično smučanje staršev nakup bodisi dveh dnevnih kart, bodisi izmenično smučanje z nakupom dopoldanske in popoldanske vozovnice, ali nakup dvourne karte, kar pa je, v primerjavi s polno izkoriščeno dnevno smučarsko karto precej drago. Z eno dnevno karto nikar ne eksperimentirajte, saj vas bodo zasačile kamere.

Če ste starš, mama in oče, ki bi se rada z eno smučarsko karto oba zapeljala po smučarskih strminah, to ne bo šlo. Karte so namreč neprenosljive, zlorabo pa smučišča vse pogosteje preverjajo s kamerami.

 "Z možem sva bila strastna smučarja, a si sedaj zaradi otroka dnevne smuke ne moreva privoščiti. Kljub temu sva s hčerko odšla v Kranjsko goro, kjer se je on dopoldan smučal, jaz pa sem se s hčerko sankala," pravi bralka. "Popoldan sem se želela tudi sama spustiti po snežnih strminah, a so me takoj ustavili in vprašali, kje sem dobila vozovnico. Opozorili so me, da se z isto karto ne moreva smučati z možem, ker so karte neprenosljive." Bralka je bila razočarana, saj sta za dnevno karto z možem odštela 30 evrov, dve karti za odraslega pa bi bili zanju, glede na možnost koriščenja, predragi. 

Na snegu z otroki | Avtor: Profimedias Profimedias
Možna rešitev so dveurne karte

"Vse vrste vozovnic so v Kranjski Gori neprenosljive, kar pomeni, da si tudi starša medsebojno ne moreta menjati vozovnic," pojasnjuje Klavdija Gomboc s Turističnega društvo Kranjska Gora. "Starši lahko kupijo različne smučarske vozovnice, tudi dvourne, ki smo jih ponovno umestili v sistem prav na zahtevo in željo naših družin." To vas bo seveda stalo precej več, saj dveurna karta stane 23 evrov, dnevna pa dobrih 30.

Notranje otroško varstvo

V Kranjski Gori so letos kot novost uvedli tudi notranje otroško varstvo, da lahko starši brezskrbno uživajo na smučanju, njihovi otroci pa so pod strokovnim nadzorom varušk. "Za otroke in družine organiziramo vrsto aktivnosti, od animacij za otroke do delavnic na prostem z našo maskoto Žičko do otroških smučarskih tekmovanj," razlaga Gomboceva in dodaja, da je v okviru Čarobnega dneva v Kranjski gori lahko za ceno ene smučarske vozovnice smučala celotna družina. "13. januarja smo odprli tudi priljubljeno družinsko smučišče Velika dolina v Podkorenu, kjer so tudi cene smučarskih vozovnic nižje, poskrbljeno pa je tudi za parkirišča, gostinsko ponudbo in otroški trak za otroke."

Smučarske karte | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dopoldan smuča oče, popoldan mama 

Neprenosljivost dnevnih smučarskih kart ni posebnost Kranjske Gore, ampak so karte neprenosljive tudi drugod. "Imamo dopoldansko in popoldansko smučarsko vozovnico," pravijo pri Marpromu, ki upravlja s smučišči na Mariborskem Pohorju. "Dnevne smučarske vozovnice na Mariborskem Pohorju so neprenosljive, prav tako na ceniku ni prenosljivih dnevnih vozovnic. Imamo pa dopoldansko in popoldansko smučarsko vozovnico; tako lahko v primeru, ko starša zaradi otrok ne moreta biti istočasno na smučišču, eden kupi dopoldansko vozovnico in smuča do 12. ure, drugi pa popoldansko, ki velja od 13. do 16. ure."

Na snegu z otroki | Avtor: Profimedias Profimedias
Dodajajo, da so staršem in otrokom na razpolago tudi individualni ali skupinski smučarski tečaji, organizirani v sklopu hotelske šole. "Za otroke, ki prvič stopijo na smuči, imamo dva poligona, to sta Lisička na Bellevueju s tekočim trakom in poligon Areh na Arehu z nizkovrvno vlečnico," razlagajo pri Marpromu. "Oba sta dostopna za ceno tri evre na osebo. Sankališči na Bellevueju in Arehu sta odvisni od naravnega snega. V nekaterih hotelih (Habakuk, Bolfenk) imajo gosti na voljo tudi bazene."

Zadovoljni z dosedanjo sezono

Z dosedanjo smučarsko sezono so sicer zadovoljni tako v Kranjski Gori kot na Pohorju. "Do 31. decembra smo ob 2000 sezonskih vozovnicah prodali preko 7000 dnevnih in večdnevnih smučarskih vozovnic," razlagajo pri Marpromu. "Z odprtjem dodatnih prog tako na mariborskem kot areškem delu Pohorja in ob dobrih razmerah za smučanje pa si tudi v nadaljevanju sezone obetamo pozitivne rezultate." V Kranjski gori pravijo, da so zadovoljni, ker jim je kljub zeleni zimi in ogromnim stroškom za zasneževanje uspelo zasnežiti večji del prog ter da lahko zagotavljajo varno in prijetno smuko smučarjem na 810 m nadmorske višine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • tecumseh_1975 11:08 23.januar 2017.

    a ni ta debata kako so pohlepni in zajebani povsem brezveze? Vse je samo stvar povpraševanja in ponudbe oz. našega zavedanja da so to njihovi pogoji poslovanja in da nas nihče ne sili da gremo smučat. Državaje pač v kurcu ...prikaži veču in vsi se oprijemajo zadnjih slamic, ki jih držijo nad vodo. Pač je postalo tako, da če nimate ojrov za toliko kart, kolikor vas je, potem pač ne greste smučat. Amen.

  • tecumseh_1975 11:01 23.januar 2017.

    nop, narobe si razlagaš vse skupaj. Tudi na Višarjah in še marsikje v tujini imajo kamere pri vstopu na vlečnico z enim in edinim namenom. Preverjanje prenosa. Imaš tudi variante, kjer te ob nakupu karte posnamejo brez očal in čelade. ...prikaži več. Tako da ne mislit da je to izum slovenskih kapitalistov.

  • Avatar Zala
    Zala 10:57 23.januar 2017.

    Nisem rekla, da ni video nadzora, ampak, da ni namenjen zalezovanju. "Snamejo" te dol, če goljufaš s pretečeno vozovnico, jo sploh nimaš, si kupil cenejšo in do nje nisi upravičen ali, če s svojimi dejanji ogrožaš svojo ali/in tujo varnost.