Svet
391 ogledov

Drama pred hišo matere, ki čaka, da ji odpeljejo otroka

Protest v Splitu PiIvo Cagalj/PIXSELL
Protest v podporo materi, ki se ga je udeležilo dva tisoč ljudi, zaenkrat obrodil sadove. Mali Cesare zaenkrat ostaja v Splitu.

Družinska drama Splitčanke Nine in njenega sedemletnega letnega sina Cesarja je na noge dvignila vso Hrvaško, od jutranjih ur pa se pred njunim domom v Splitu zbirala množica protestnikov, nekateri so prišli celo iz Zagreba: "Cesarja ne damo", " Cesare je naš otrok", "Danes Cesare, jutri Duje," je pisal na transparentih. Ljudje še prihajajo, tudi policistov je vedno več, so dopoldne poročali hrvaški mediji. 

Ljudje so protestirali in zahtevali, da mati in sin ostaneta skupaj, kar se je tudi zgodilo, predajo očetu so preložili za nedoločen čas.

Sodišče je odločilo, da se mora sedemletnik vrniti k očetu Alessandru Avenatiju, podjetniku iz Torina, ki ga je Nina Kuzul zapustila zaradi nadlegovanj in groženj. 

Po poročanju hrvaških medijev, je Kuzulova, da bi čimprej pobegnila, nekdanjega partnerja pozabila prijaviti policiji. Torinčan jo je takoj za tem obtožil sinove ugrabitve, italijansko sodišče je zato razsodilo, da otrok pripada očetu. Odločitev italijanskega sodišča je potrdilo še okrajno sodišče v Splitu, kar pomeni, da mora fant nazaj v Italijo.

Splitčanka je svojega nasilnega partnerja zapustila že pred petimi leti: "Žalil me je, vame metal stvari in to med tem, ko sem dojila otroka. Ves čas mi je grozil, me porinil v steno, zvijal roke. Dejal mi je, da sem nesposobna, da sem le prazna škatla, ki je rodila otroka," je nedavno dejala v televizijskem intervjuju, po katerem so jo podprli številni Hrvati.

Na nogah vsa Dalmacija

Nina je od nasilnega partnerja pobegnila in se štiri leta skrivala v Bosni. Po vrnitvi na Hrvaško lani septembra, je po prijetju sedem dni prebila v priporu, saj je bila zanjo razpisana mednarodna tiralica.

Za tem se je začela sodna bitka, občinsko sodišče pa je na koncu odločilo, da se mora fant 27. junija vrniti k očetu. Splitčani so se organizirali, pripravili shod, na katerega je prišla celo znana hrvaška pevka Severina Kojić. Protestniki so pred vhodom v hišo čakali odvetnike, sodne izvršitelje in predstavnike centra za socialno delo.

HRT poroča  da sta v Split prispela tudi dečkov oče Alessandro in generalni konzul Italije Paolo Palminteri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Papaja Popi 10:30 28.junij 2017.

    skeptikKaj češ, ko pa je novinarska srenja ta spodnja in propagirajo sami sebe.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:41 28.junij 2017.

    no novica je pa prav zanimiva,pa iz bivše juge pa res ni nič slabega če se piše kaj ,ne pa Trump ,pa amerika itd

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:03 27.junij 2017.

    Hrvatje bodo v tem primeru najbrž zahtevali arbitražo, ampak če ne bo njim v prid, bodo od arbitraže odstopili.