Slovenija
7 ogledov

Dramatičen lov na begunca končan

Zapor ZDA EPA
Po 23 dnevih se je končal dramatičen lov za dvema pobeglima zapornikoma na severu države New York. V petek so policisti ubili 48-letnega Richarda Matta, v nedeljo pa blizu kraja Constable ranili in ujeli še 34-letnega Davida Sweata. Oba so ujeli okoli 50 kilometrov od zapora Clinton nedaleč od kanadske meje.

Aretacija Davida Sweata je bila le vprašanje časa, saj ga je iskalo več 100 policistov, bežal pa je po redko poseljenem gozdnatem območju blizu Kanade.

Oba ubežnika sta se tri tedne preživljala z vlomi v počitniške hišice in druge objekte. Policija je nenehno dobivala prijave očividcev, ki so bile večinoma bolj škodljive kot koristne, vendar pa se jih je nekaj izkazalo za resnične in koristne.

Richard Matt je bil obsojen na najmanj 25 let zapora in dosmrtno ječo, ker je ubil svojega šefa, Sweat pa je bil obsojen na dosmrtni zapor, ker je med begom po ropu ubil šerifovega pomočnika.

Zapornika sta z raznim orodjem prerezala jekleno steno, porušila zidano steno in se prebila skozi cevi za paro ter prišla na prosto skozi odprtino za kanalizacijo. Paznikom sta za seboj pustila listek s smeškom in napisom: Imejte lep dan.

Pri pobegu pomagala inštruktorica šiviljstva

Zaradi pomoči pri pobegu so obtožili inštruktorico šiviljstva v zaporu Joce Mitchell, ki naj bi imela spolne odnose z obema obsojencema. Pred pobegom jima je v hamburgerjih pretihotapila žage za kovino in dleta.

Uvodoma so imeli vsi trije načrt, da ju bo Mitchellova počakal z avtomobilom in odpeljala daleč stran. Pred tem je bil predviden še umor njenega moža, vendar si je Mitchellova premislila in ni priskrbela prevoza.

Hamburgerje z orodjem je zapornikoma prinesel paznik Gene Palmer, ki so ga obtožili kršenja pravil, vendar pa ne tudi pomoči pri begu. Palmer trdi, da ni vedel, kaj je v mesu in je le naredil uslugo Mitchellovi, ki mu je občasno prinašala pecivo in druge priboljške. Ne glede na to se kazni ne bo izognil, ker je kršil pravila.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:33 29.junij 2015.

    "Ne glede na to se kazni ne bo izognil, ker je kršil pravila."In zdej bojo zarad teh dveh kretenov nasrkal vsi zaporniki in ne bojo mogl imet več hamburgerjev. To je v bistvu edini dosežek ki sta ga imela tedva zapornika.