Svet
54 ogledov

Dramatičen upad števila divjih živali

slon družina združenje Youtube
Londonsko zoološko združenje opozarja na dramatičen upad števila divjih živali v zadnjih štiridesetih letih.

Združenje je pripravilo novo poročilo, ki v primerjavi s tistim izpred dveh let, kaže zelo zaskrbljujočo sliko. Število sesalcev, ptičev, plazilcev, dvoživk in rib se je v povprečju zmanjšalo za polovico. Največji padec so zaznali v skupini sladkovodnih živalskih vrst. 

Ekipa, ki je pripravila poročilo, poudarja, da so od izdaje zadnjega poročila izboljšali metodologijo, a je kljub temu rezultat še bolj zaskrbljujoč kot pred dvema letoma. Takratne ocene so kazale "samo“ 30-odstotno zmanjšanje števila divjih živali. 

Med podatki, ki so jih izpostavili, je tako zmanjšanje števila levov v Gani za 90 odstotkov v zadnjih 40 letih. V Zahodni Afriki se prosto sprehaja le še med 6 in 7 odstotki slonov, v primerjavi s številkami v preteklosti. V zadnjem stoletju se je število tigrov v divjini zmanjšalo s 100.000 na 3.000 živali. Od leta 1970 zbirajo podatke za več kot 10.000 vretenčarjev in prav pri vseh beležijo padec v njihovem številu. Pri tem pa dodajajo, da se trend padanja ne upočasnjuje.  

Za tako drastično zmanjševanje je v prvi vrsti odgovoren človek. Na populacijo živali namreč vplivajo tako sekanje gozdov, lovljenje prevelikega števila rib, črpanje vode iz rek in zajetij ter izpusti ogljikovega monoksida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.