Avto
99 ogledov

Padel rekord v najdražjem avtu na svetu

Ferrari 335 scaglietti Dražbena hiša Artcurial
59 let stari tekmovalni ferrari je postal najdražji avto, ki so ga kadarkoli prodali. Žal dosedanji lastnik ne bo mogel uživati v 32 milijonih evrov.

V Parizu so na držabi prodali ferratri 335 S spider scaglietti, ki je bil izdelan leta 1957 kot eden od zgolj štirih primerkov. 

Ferrari je bil udeleženec več prestižnih dirk, med drugim je na 12-urni dirki Sebring leta 1957 osvojil šesto mesto in nato še drugo mesto na legendarni preizkušnji Mille Miglia, ki je bila dolga kar 1.600 kilometrov.

Prav prodani avtomobil je omogočil velik uspeh Ferrarija, ko je istega leta osvojil konstruktorski naslov. Med drugim so mu originalni 3,6-litrski motor tudi povečali na 4,1-litra prostornine, moč pa posledično s 264 kW (360 KM) na 294 (400 KM), tako da je avto že pred skoraj šestimi desetletji "letel" 300 km/h in bil najhitrejši v svojem času.

Z njim so dirkali nekateri najbolj znani dirkači tistega časa, tudi sloviti Britanec Stirling Moss, poroča BBC.

Avto je bil od 1970 do 2012 v lasti francoskega dirkača Pierra Bardinona, ki pa je takrat umrl, avto pa je bil sedaj prodan na dražbi, saj dediči sicer ne bi mogli poplačati visokega davka na dediščino.

Na avkciji dosežena vsota pa še presega dosedanji rekord iz leta 2014, ko je nekdo za ferrari 250 GTO odštel 28,5 milijona evrov.

Če pa bi upoštevali menjalni tečaj, je 250 GTO vendarle še vedno najdražji avto v zgodovini, saj je bil takrat prodan za 38 milijonov dolarjev, medtem ko je današnja evrska protivrednost scagliettija "le" 35,8 milijonov. 

Novi kupec ni znan, bil pa naj bi iz ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.