Slovenija
27 ogledov

Dražji komunala, frizer, časopisi ...

Inforgrafika Žurnal24 main
DDV. Za vodo, hrano, prevoz in pokope ostaja nižja stopnja.

Vlada se je odločila, da bo z 8,5 odstotka na 20 odstotkov dvignila DDV za storitve javne higiene (komunalo), uporabo športnih objektov, časopise in revije, hrano za domače živali, čiščenje oken in zasebnih stanovanj, frizerske storitve ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja. “Pregledali smo, kaj je pri nas obdavčeno po nižji stopnji in kaj drugje v Evropi ter ali si v tem času to lahko privoščimo. Zakaj ne bi imeli po znižani stopnji samo tistega, kar imajo v večini drugih držav?” je odločitev pojasnil minister Janez Šušteršič.

“Komunalne storitve bodo dražje za nekaj evrov na mesec, med tri in štiri, drugo pa, kolikor kdo uporablja. Kdor bere časopise, bo zanje plačal nekaj več, kdor pa namesto časopisov ženi kdaj kupi šopek, bo moral zanj plačati več,” je povedal Šušteršič. V proračun naj bi zvišanje DDV prineslo 70 milijonov evrov, inflacijo pa naj bi zvišal za manj kot odstotek.

Komentarjev 1
  • Alena 08:21 05.oktober 2012.

    spoštovani gospod minister, kaj če bi pogledali, kako so po evropi obdavčene plače??bi imeli takoj za 20% višjo neto plačo