Avto
301 ogledov

Drift je šport, ne brezglavo huliganstvo

Adria Drift Series
1/10
Adria Drift Series
Pred kratkim smo objavili vest o "novomeškem driftarju," ki svojo divjanje po ulicah Novega mesta posnel in objavil na spletnem omrežju. Novica je postala viralna in predmet razprave na spletnih omrežjih. Čeprav policija voznika pozna in je pred leti že ostal brez vozila, njegovo dejanje podpira presenetljivo veliko spletnih uporabnikov. So se pa na dejanje odzvali pri ekipi Adria Drift Series.

Pri Adria Drift Series menijo, da tovrstni posnetki mečejo slabo luč na pravo driftanje, ki je organiziran šport, in pridobiva na veljavi in prepoznavnosti.

"Moje mnenje in celotne organizacijske ekipe Adria Drift Series o nedavno objavljenem video posnetku je, da prikazana vožnja ni niti približek driftanju, saj prikazani elementi vožnje niso izvedeni pravilno, s premajhno mero kontrole in lahko pripeljejo do resnih posledic. Kot serija se od prikazanega absolutno distanciramo, ker to meče slabo luč na drift kot resno panogo motošporta, poled tega pa takšna vožnja ne sodi med javni promet," pravi Drey, generalni manager Adria Drift Series.

Sam se strinja, da na raznih družabnih omrežjih in video kanalih obstaja gora video vsebin drsenja po ulicah, vendar te, ki bi jih lahko uvrstili pod resno driftanje prikazujejo praviloma profesionalne voznike z za to prirejenimi dirkalniki, odvijajo pa se v kontroliranih okoliščinah (torej zaprtih cestah z obsežno ekipo, ki poskrbi za maksimalno varnost).

V tujini so zato tovrstne video vsebine tudi izredno popularna oblika marketinga velikih podjetij, sponzorjev dirkačev, vložki v tovrstne reklame pa za nas nepredstavljivi, razlaga sogovornik.

Kaj sploh je Drift

Sogovornik pravi, da tekmovanja v driftu sicer izhajajo iz raznih motošportnih disciplin kot tehnika vožnje, kjer avto bočno in natančno, predvsem pa nadzarovano drsi skozi ovinek. Driftanje se je globalno kot samostojna disciplina razvilo v začetku tega tisočletja, pri nas pa se tovrstna tekmovanja organizirajo 11 let, zadnji dve leti pa z Adria Drift Series precej intenzivno.

"V naši regiji si mnogi prizadevamo graditi na prepoznavnosti drifta, navdušiti ljudi nad tem športom in jim ga kar se da pobližje predstaviti. Kar pa glede na zainteresiranost medijev, ki raje objavljajo tovrstne vsebine, kot podpirajo resne dogodke in profesionalne voznike, ni enostavno, oziroma je celo škodljivo, saj mečejo slabo luč na to, trenutno najhitreje rastočo disciplino motoršporta ter tudi na vse dirkače, ki se s tem profesionalno ukvarjajo," ugotavlja Drey, ki dodaja, da je "slaba luč" še precej premil izraz, saj se na podlagi širjenja takih vsebin, ki se jih napačno povezuje z driftom, oblikuje splošno javno mnenje, s tem pa močno otežuje organizacijo izvedbe kvalitetnih drift dogodkov, saj tudi potencialni sponzorji, lastniki prostorov primernih za izvedbo tekmovanj, itd.

Sogovornik pojasnjuje, da ob omembi drift tekmovanja ljudje pri nas najprej pomislijo na huligansko obračanje z ročno po parkirišču. "Pa tudi potencialni gledalci... Zakaj bi nekdo prišel gledat nekaj takega in za to celo plačal vstopnino?," se sprašuje in zaključuje: "Čas je, da se slovenski mediji prebudijo in začnejo drift predstavljati kot izredno atraktivno obliko motoršporta, ki od tekmovalcev zahteva ogromno znanja, treningov in tudi precejšnje finančne vložke, gledalcem pa prvovrstno doživetje, primerno za vso družino!"

Komentarjev 1
  • gogi3 14:42 03.december 2016.

    Seveda je driftanje atraktivno, vendar ne spada na mestne ulice!