Avto
69 ogledov

Vsak deseti mladi na vožnjo z drogiranim voznikom

Ford razvil obleko, ki bo mlade odvračala od vožnje pod vplivom drog
1/6
Ford
Vožnja pod vplivom drog ima lahko usodne posledice za voznika, sopotnike in druge udeležence v prometu. To je dobro znano, a veliko voznikov, tudi mladih, se še vedno vsede za volan vozila. Pri Fordu so v okviru programa obvladovanje vožnje za življenje, razvili posebno obleko, ki simulira, kako je, če voziš "zadet".

Ford je obleko razvil skupaj z znanstveniki nemškega Inštituta Meyer-Hentschel in zagotavlja simulacijo nekaterih učinkov mamil, kot so marihuana, kokain, heroin in MDMA (ekstazi), vključno z upočasnjenim odzivom, popačenim vidom, tresenjem rok in slabšo koordinacijo.

Nova ‘obleka zadrogirane vožnje’ bo vključena v Fordov program Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje), ki je namenjen usposabljanju mlajših voznikov, v obliki praktičnega pouka in spletnega izobraževanja pa se ga je od uvedbe pred 11 leti udeležilo že več kot pol milijona mladih po vsem svetu. Mladi vozniki bodo v tej obleki vozili po zaprti progi.

Kljub tveganju mladi pristanejo na vožnjo

Po ugotovitvah evropske raziskave je pri vožnji pod vplivom drog verjetnost za usodno nezgodo do 30-krat večja. Kljub tveganju je vsak deseti vprašani odgovoril, da je pristal na vožnjo z voznikom, ki je bil po njihovem mnenju pod vplivom nelegalnih drog.

Selfie v avtu | Avtor: Ford Ford


Podobno kot ‘obleka pijane vožnje’, tudi nova ‘obleka zadrogirane vožnje’ s pomočjo oblog in vezi na sklepih, očal in slušalk simulira učinke zmanjšanja mobilnosti, vida in koordinacije. Ekipa je uvedla tudi nove lastnosti, ki simulirajo učinke, značilne za uporabo nelegalnih drog. “Vemo, da nekatera mamila povzročajo tresenje rok, zato smo v obleko vgradili napravo, ki povzroča prav takšne tresljaje,” je povedal Gundolf Meyer-Hentschel, izvršni direktor Inštituta Meyer-Hentschel. “Pod vplivom mamil nekateri vidijo bliske svetlobe v perifernem vidnem polju in naša očala poustvarijo ta učinek, slušalke pa predvajajo namišljene zvoke. Obenem očala popačijo zaznavanje in ustvarijo barvite vizualne občutke – vse našteto so stranki učinki uporabe LSD.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.