Šport
13 ogledov

''Za mano je nepozaben teden''

Janja Garnbret plezanje Profimedias
Janja Garnbret je torkovi zmagi na uvodni tekmi za svetovni pokal v težavnostnem plezanju v Chamonixu dodala še eno prvo mesto.

Sedemnajstletna Korošica je zmagala na drugi tekmi svetovnega pokala v švicarskem Villarsu, druga je bila Belgijka Anak Verhoeven, tretja pa Korejka Jain Kim. V moški konkurenci je bil Urban Primožič peti.

Garnbretova je v Villarsu navdušila že v kvalifikacijah in v polfinalu, ko je obakrat kot edina prišla do vrha in osvojila prvo mesto, svojo odlično pripravljenost pa je potrdila tudi v finalnem nastopu. Pred polno dvorano je nastopila kot zadnja, pred njenim nastopom pa je bila na prvem mestu Verhoevnova, sicer drugouvrščena v polfinalu. Slovenjgrajčanka se tudi tokrat ni ustrašila bremena, še enkrat več je potrdila svojo nadarjenost in ob navdušenem navijanju prehitela Belgijko, čeprav tokrat ni prišla do vrha, s tretjim mestom pa se je morala zadovoljiti Kimova. Takšen pa je bil vrstni red na prvih treh mestih tudi v Chamonixu.

Za Garnbretovo je bila to bila to že druga zaporedna zmaga v svetovnem pokalu, s katero je samo še povečala svoje vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, brez finalnega nastopa pa je po dolgih letih ostala lanska zmagovalka svetovnega pokala Mina Markovič. Najboljša slovenska športna plezalka zadnjih let je bila v kvalifikacijah peta, v polfinalu pa je naredila napako ter tekmovanje končala na 15. mestu. Brez finalnega nastopa je končala tudi Rebeka Kamin, ki je bila na koncu 17.

"Za mano je še en nepozaben nastop. Gledalci so mi dali dodatno energijo, žal mi popolnoma do vrha ni uspelo priti, naredila sem vse, kar sem mogla, toda ne glede na to sem uživala v tekmi," je takoj po tekmi dejala zmagovalka tekme v Villarsu.

Primožič izenačil najboljši uvrstitvi

V moški konkurenci je slavil Kanadčan Sean McCool, drugi je bil Japonec Keiichiro Korenaga, tretji pa Francoz Thomas Joannes. Najboljši Slovenec je bil tokrat Urban Primožič, ki je s petim mestom izenačil svoji najboljši uvrstitvi na tekmah svetovnega pokala. Peti je bil tudi v Kranju leta 2011 in v Wujiangu na Kitajskem dve leti pozneje. Brez finalnega nastopa je končal Urban Škofic, zmagovalec uvodne tekme v Chamonixu, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, v polfinalu pa je, podobno kot Markovičeva, naredil napako in tekmovanje končal na 13. mestu. Tretji Slovenec na tekmi Martin Bregant je tekmovanje končal že v petek, ko je kvalifikacije končal na 33. mestu.

 
Komentarjev 1
  • blueone 01:26 17.julij 2016.

    Bravo Janja, čestitke za zmago