Ambient
24 ogledov

Drugačna vrata

Nendo: reinterpretacija vrat
1/12
Žurnal24 main
Reinterpretacije klasičnih lesenih vrat oblikovalske ekipe Nendo med drugim vsebujejo drsne dele, dodatno odprtino za otroke ter portal, ki se ovije okoli vogala.

V znanem japonskem studiu, ki ga vodi oblikovalec Oki Sato, so eksperimentirali z nizom konceptov za večje podjetje stavbnega pohištva. »Iskali so nove ideje za vrata in ne nujno končne rešitve, ampak predvsem nove koncepte« je za oblikovalski portal Dezeen povedal Soto.

Sedem vrat sega od preprostih različic osnovne oblike pa do kompleksnejših reinterpretacij. 

Najpreprostejša vrata iz kolekcije imajo dodano zgolj svetilo – skozi vrata se elektrika do žarnice dovaja na enak način kot do elektonske ključavnice.

Za otroke so bila razvita vrata normalne velikosti, ki pa imajo ob sebi neodvisen manjši portal. Podjetje, za katerega je Nendo razvil različice vrat, proizvaja stavbno pohištvo tudi za vrtce in male šole - od tod navdih za vrata po meri otrok.

Vrata Slide imajo tri horizontalne drsne dele, ki omogočajo zastrt pogled v sosednji prostor. Oblikovalci jih primerjajo z žaluzijami, ki lahko v prostor prinesejo malo svetlobe ali rahel vetrič in ustvarijo občutek povezanosti med obema prostoroma.

Vrata Wall so tretirana kot del sobe, na njih namreč visijo police in okvirji za slike, ki presegajo meje podboja. Ta oblika se igra s celotnim konceptom vrat, ki naj bi bila samostojna enota v prostoru. S tem, ko jih stopimo s steno, ustvarimo doslej neprimerljiv dizjan.

Dizajn vrat Kumiko temelji na tradicionalni japonski kulturi predeljevanja sob. Lesene rešetke, ki so združene brez žebljev, se od spodnjega desnega kota proti zgornjemu levemu počasi zapolnjujejo.

Nazadnje je studio ustvaril vogalna vrata, ki se zlomijo v središču pod pravim kotom. Takšna vrata so idealna za uporabnike na invalidskih vozičkih, ker se odpirajo lažje in širše. »S tem lahko spremenimo celoten način oblikovanja arhitekture, saj vrata navadno niso v kotu. Ko bodo ljudje lahko vstopili skozi vogal, bomo morali spremeniti način razmišljanja o arhitekturi.«

Fotografije: Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.