Šport
23 ogledov

Drugi bron za Slovenijo

Nastja Govejšek OKS Nastja Govejšek
Nastja Govejšek je na mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu na 50 metrov delfin osvojila bronasto kolajno.

Velenjčanka je s 26,70 dosegla tudi osebni rekord. Slovenija ima na Kitajskem zdaj dve medalji, obe bronastega leska. Govejškova je zaostala le za Rusinjo Rozalijo Nasretdinovo, najhitrejšo že v polfinalu, in Švicarko Svenjo Stoffel. Do časa zmagovalke ji je zmanjkalo 44 stotink, do srebra pa osem.

"Zelo sem vesela, da sem bila tretja. Nastop mi je uspel, prihod v cilj se mi mogoče spet ni najbolje izšel. Ampak zelo sem vesela," je uvodoma dejala 17-letnica, ki ima že kar nekaj izkušenj. Pred dvema letom je nastopila tudi na olimpijskih igrah v Londonu, takrat je bila stara 15 let, s pritiskom pa se zdaj že zna spopasti.

"Pritisk je bil, tudi od drugih, ne samo z moje strani. Pričakovali so medaljo. Vesela sem, da mi je uspelo. Moja pričakovanja so zdaj izpolnjena. V prihodnje bo vsak skok v bazen lažji, bolj bom samozavestna. Želim si nadaljevati v takšnem slogu," je povedala Govejškova, nato pa se za trenutek ustavila še pri Londonu 2012: "Mogoče sem na London gledala kot na izkušnjo, nisem se ukvarjala z rezultatom, želela sem vse izkoristiti. Tu mi več pomeni plavanje in rezultat."

Za Govejškovo je v nekdanji kitajski prestolnici tretji nastop, pred tem je tekmovala na 100 m prosto in v štafeti 4 x 100 m prosto. V prvem finalu je priplavala do brona, v bazen bo skočila še trikrat: "Imam še nastop na 50 m kravl, mislim, da lahko tu naredim zelo dober rezultat, ki me lahko popelje visoko. Na 100 delfin mogoče nisem najmočnejša, ampak glede na to, da sem v formi, lahko odplavam dober osebni rekord. Potem pa sledi še štafeta 4 x 100 mešano." To je druga slovenska medalja v Nanjingu. Tako kot Govejškova je do brona prišla judoistka Maruša Štangar.

Za devet stotink ob bron

Blizu kolajne sta bila tudi veslača Vid Pugelj in Žiga Zarič, ki sta za 9 stotink sekunde zgrešila bronasto kolajno med dvojci brez krmarja v veslanju. Še 50 m pred ciljem sta bila v boju za zmago, potem pa je sledila napaka, udarec vesla v bojo, izguba ritma in četrto mesto. Zmagala sta Rumuna Dedu in Todosa.

"Zadnjih 50 metrov je bilo res na polno, vse sva prehitela, zdelo se mi je, da sva bila celo prva. Nato pa nesrečna boja ... Šla je zlata in srebrna in bronasta medalja," je povedal Pugelj ob odsotnosti Zariča, ki je tekmo končal v reševalnem vozilu. Po prihodu v cilj sta od jeze udarjala po vodi, nato pa se je od vsega napora Zarič ulegel v čoln, zaradi onemoglosti pa so ga na kopno odpeljali s spremljevalnim čolnom, kasneje je šel še na zdravniške preglede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.